Mire vágyik az albérlő? Mutatjuk!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Itt van a lista, ami alapján gyorsan, jó áron kiadható bármelyik lakás!

Hogy ne álljon üresen...

Ahhoz, hogy ne álljon sokáig üresen a kiadó lakásunk, meg kell győznünk a potenciális albérlőt, hogy a pont neki megfelelő lakást kínáljuk, ráadásul nagyon jó áron.

Utóbbi egyre nehezebb, mert sokan nem akarják belátni, hogy az árak növekedésével a főbérlő költségei is nőnek - szélsőséges esetben még nekünk is ronthatnak az online térben, ezzel rontva a többi potenciális bérlő előtt a hitelünket... Az, hogy még mindig nem érték el a bérleti árak a pandémia előtti szintet, rajtunk kívül senki sem érdekel - ezt jobb, ha észben tartjuk.

Mennyit lehet elkérni?

Sok albérlő hajlamos első körben csak a bérleti díjra figyelni, de azért ne legyünk túl szerények, hiszen a fővárosban és Debrecenben már 150 ezer Ft felett van az átlag havi bérleti díj. Ha csak egy kis pluszt fel tudunk mutatni, máris nyeregben érezhetjük magunkat.

Mi az, ami vonzó az albérlők számára?

1, Közlekedés

Jó eséllyel az, aki albérletben lakik, tömegközlekedéssel, vagy kerékpárral közlekedik - esetleg vegyesen. Ebből adódóan az ő szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen messze van a kiadó lakás egy tömegközlekedési csomóponttól, illetve van-e kerékpárút a közelben.
A csúcsforgalomban sosem elakadó metró a legkedveltebb, de a villamos is nagyon preferált.

Jellemzően maximum tíz percet hajlandóak sétálni a megállókig (ezt a távot mi magunk is tesztelhetjük, de akár a Google Maps segítségével még illusztrálhatjuk is, hogy csupán pár perces sétáról van szó.)

Ha pedig bringás az albérlőnk, garantáltan tárolni is akarja majd valahol a járművét (ugyanez vonatkozik az egyre divatosabb rollerekre is). Ha nincs egyedileg zárható tárolója a kiadó lakásnak, akkor különösen fontos, hogy jól működő lift legyen az épületben. Senkinek sem olyan jó móka a negyedikre felcipelni egy bicajt...

Legyen hol tárolni a biciklit!

2, Külön szoba mindenkinek

Mivel még a legtársaságibb embereknek is szüksége van időnként az elvonulásra, így szerencsésebb, ha nem átjáró szobákkal van tele a lakás. Ha mégis ilyen ingatlanunk van, érdemes fontolóra venni az átalakítást annak érdekében, hogy külön zárható szobákat kapjunk. Viszonylag kevés ráfordítással egy sokkal jövedelmezőbb ingatlant kapunk, hiszen így akár szobánként is kiadhatjuk.

3, Az erkély adta szabadság

Jó ha van egy legalább akkora erkély, hogy ki lehessen rá ülni kényelmesen. Ez a dohányosoknak és a friss levegő szabadságát kedvelőknek egyaránt jó.

Bár úgy tűnik, a home office kezd háttérbe szorulni, még bármikor előfordulhat, hogy kényszerű bezártságra ítélik az embereket - ilyenkor pedig aranyat ér egy erkély, vagy terasz.

Ha jelenleg nincs erkély vagy terasz, vegyük fontolóra a kiépítését - vissza fogja hozni az árát!

Erkély

4, Nem túl nagy, de elég nagy közös helyiség

Egy olyan hely, ahová kényelmesen le lehet ülni enni kisebb társaságban is, mindig előny - ez általában a konyha szokott lenni. Ha itt van egy TV is, szinte biztos, hogy kisebb eséllyel hurcolják a szobákba az ételt a bérlők, ami az állagmegóvás szempontjából sem mindegy.

5, A földszint kevésbé vonzó

Első hallásra furcsának tűnhet, de nem csoda, ha a földszinti lakásokért nem rajonganak annyian.

Folyton azt hallgatni, hogy csapódik a bejárati kapu, elég zavaró, ráadásul egy fentebb elhelyezkedő lakásba kevésbé szűrődnek be az utcai zajok is, továbbá nyáron büntetlenül lehet tárva-nyitva az ablak, senki sem fog egy mozdulattal beugrani... Lehetőség szerint legalább emelt földszinten legyen az ingatlanunk!

5+1, A szükséges plusz

Ha egy szépen karbantartott, nemrég felújított lakás képeit látja a bérlő, hamarabb jelentkezik. Fontos, hogy a képek és a valóság álljanak összhangban!
További előny lehet még a teljes bútorozottság, és a modern beépített gépek.

Szezonalitás

Nem túl meglepő módon az egyetemisták és a turisták adják a legjobb bázisát az albérlőknek - ebből adódóan a legkönnyebb dolgunk nyáron és januárban van.

De ha mi azt tapasztaljuk, hogy mindenkinek sikerült kiadnia pár hét alatt az ingatlanát, csak nekünk nem, fussuk át újra a fenti listát, és változtassunk!

Ha mégsincs sikerélményünk...

Jól tesszük, ha felmérjük a konkurenciát is néhány ingatlanhirdetéses oldalon - hátha rájövünk, hogy egyszerűen csak túl szimpla a hirdetésünk szövege, hiányzik az alaprajz, vagy csak túl kevés és/vagy életlen képet raktunk fel.

Sok helyen már videót is fel lehet tölteni. Nem baj, ha csak okostelefonnal vettük fel - a várva-várt albérlőnek biztos tetszeni fog, hogy mindent előre megnézhet!

Akár online megtekintési lehetőséget is biztosíthatunk, ha még jobban növelni szeretnénk a bizalmat.

Ha már megvan a tökéletes albérlő jelölt...

Ne feledjük alaposan lepapírozni a feltételeket, nehogy mi húzzuk a rövidebbet!