Most mennyire jó üzlet ingatlant kiadni?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ahogy csendesedik a koronavírus okozta pánik az évek során, úgy kezd hamvaiból feléledni az albérletpiac is.

Mégsem olyan jó üzlet ingatlant kiadni?

Az attól függ. Mindenki szeretné megdolgoztatni a pénzét. Hosszútávra, irodát, nem olyan rossz dolog kiadni, de a többségnek nincs saját irodaháza. Ha csak amolyan "szimpla" főbérlők szeretnénk lenni, már nem feltétlen olyan vonzó a helyzet, főleg rövidtávon.

Van lakásínség, vagy nincs lakásínség?

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy miközben az országban lakásínség van, és nagy lenne a kereslet az albérletekre, az igen kedvezően eladható ingatlanok nagy részétől megváltak a tulajdonosok - emiatt pedig még kevesebb lett a kiadható ingatlan.

A könnyű és gyors pénz nem csoda, ha csábító volt, hiszen az albérlet árak nem nagyon mozdultak az utóbbi években.

Viszont a pandémia hatására sokaknak kevesebb lett a bevétele, és kényszerből megosztják a saját lakásukat idegenekkel - ez némileg ellensúlyozza a megfogyatkozott albérletek számát.

Inkább többet, mint kevesebbet

Mint ahogy a penzcentrum.hu-n is nemrég említették, az albérlőknek számítania kell arra, hogy egyhavi kaució már nem elegendő ahhoz, hogy lestoppoljonanak egy kiadó albérletet.

Ennek megfelelően mindenképpen érdemes elkérni a jövendőbeli albérlőtől legalább kéthavi foglalót, és kötni vele egy minimum egy éves határozott idejű szerződést, hogy bebiztosítsuk magunkat.

Mi legyen a szerződésben?

A szerződés lehetőség szerint terjedjen ki minden eshetőségre. Pl. ha valami megrongálódik, legyen egyértelmű, ki állja a költségeket. Legyen lefektetve jó előre minden szabály, hogy megkönnyítsük az életünket, és csökkentsük az esetleges súrlódásokat.

Az inflációálló befektetés

A mostani ingatlan árak mellett nem feltétlen érdemes kiadó albérletnek szánt lakást venni, mert a jelenlegi albérlet árak mellett lassan térülne meg a befektetésünk. Viszont ha véget ér az állami pénzosztás, és megszűnnek a hiteleseket védő intézkedések, már adódhat kedvező alkalom.

Csupán várni kell... Vagy nem akar várni? Akkor válasszon ki most egy ingatlant!