Egyik albérletből a másikba

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Elköltözni az első albérletünkbe, majd onnan a saját otthonunkba nem könnyű feladat, ám a dolgunk még nehezebb, ha egyik albérletből költözünk a másikba.

Ha laktunk már valaha albérletben biztos, hogy az új otthonunk megtalálása során már sokkal konkrétabb igényekkel rendelkezünk, mint az első albérlet keresésekor. 

Ekkor ugyanis már van legalább egy összehasonlítási alapunk, mi az, amit szerettünk és mi az, amit nem akár a lakást akár a főbérlőt tekintve. 

Ez bizonyos tekintetben pozitív, hiszen kevesebb meglepetés ér minket, ám a legtöbb esetben a nagyobb igények hosszadalmasabb keresést jelentenek, így érdemes alaposan átgondolni, hogyan is vágjunk bele az albérletváltásba. 

Ha megtaláltuk az új otthonunkat 

Amennyiben hosszabb-rövidebb keresgélés után megtaláltuk álmaink következő otthonát, érdemes gyorsan cselekedni, a tulajdonosok ugyanis nem szívesen várnak, minél hamarabb meg szeretnék kötni a bérleti szerződést

Emellett pedig nincs is szükségük a várakozásra, a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben ugyanis egy ár-érték arányban kiváló ingatlan esetén sorban állnak a potenciális bérlők, így érdemes minél hamarabb lecsapni rá.

Igen ám, de ilyenkor - általában - ki kell fizetnünk 2 havi kauciót és az első havi lakbért, ami a fővárosban még egy kisebb lakás esetén is közel fél millió forint, valamint a korábbi albérletünk ügyében is intézkedni kell. 

Mikor mondjuk fel a korábbi szerződést?

Az egyik legnagyobb kérdés az albérletváltáskor, hogy mikor mondjuk fel a korábbi bérleti szerződést. Ehhez elsőként külön kell választanunk a határozott és a határozatlan idejű szerződést. 

A határozott idejű szerződésnek van egy lejárati dátuma, így ilyenkor időben el tudjuk kezdeni keresni új otthonunkat, majd a szerződés lejártakor nem hosszabbítjuk meg a bérlés időtartamát, így ez az egyszerűbb eset. 

A határozatlan idejű szerződés esetén a bérletet bármikor felmondhatjuk, viszont van egy általában 1 hónapos felmondási idő. Ebben az egy hónapban természetesen nem kötelező a korábbi albérletben lakni, a lakbért azonban még egy hónapig fizetni kell.

Ebben az esetben két megoldás közül választhatunk. Az első eset, amikor elsőnek felmondjuk a korábbi szerződést, majd az egy hónapos felmondási idő alatt megkeressük az új otthonunkat. Ennek hátránya, hogy korántsem biztos, hogy egy hónap alatt megtaláljuk a tökéletes ingatlant, és lakhatás nélkül maradunk, vagy esetleg az időszűke miatt egy kevésbé ideális lakást választunk. 

Az előnye azonban az, hogy ilyenkor nem kerülünk abba a helyzetbe, hogy esetleg még a régi lakás bérleti díját, és már az újat is fizetnünk kell, emellett pedig a visszakapott kaució fedezheti az új albérlet kauciójának egészét, de legalábbis egy részét. Ez a megoldás tehát anyagilag kedvezőbb, azonban sokkal kockázatosabb és több a bizonytalanság. 

A másik megoldás, hogy elsőként az új albérletet keressük meg, és csak ezután mondjuk fel a korábbi szerződést. Ebben az esetben biztos, hogy nem kerülünk bizonytalan helyzetbe, azonban szinte biztosan lesz egy olyan hónap, amikor két lakbért is fizetnünk kell, és a kaució teljes összegét is nekünk kell előteremteni, hiszen a korábbi kauciót csak később kapjuk vissza. 

Az, hogy kinek melyik megoldás az ideálisabb számos egyéni élethelyzettől függ, például, ha saját bútorokkal és gépekkel rendelkezik vagy már vannak gyermekei, akkor - amennyiben az anyagi lehetőségek engedik - érdemesebb a második megoldást választani. 

Ám egyedülálló vagy gyermektelen fiataloknak, egy bútorozatlan albérlet esetén megfelelőbb megoldás lehet az első lehetőség, azonban ebben az esetben érdemes egy barátot vagy családtagot megkérni, hogy ha helyzet úgy hozza 1-2 hétig meg tudunk-e szállni nála, hogy biztosan ne kerüljünk bizonytalan helyzetbe.