A felmondási idő alatt kiköltözhetek?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Határozatlan idejű szerződés esetén a felmondási idő általában 1 hónap. De ez csak a lakbért érinti vagy a kiköltözés időpontját is?

Mi is pontosan a felmondási idő?

A határozott idejű bérleti szerződés esetén nincs szükség felmondási időre, ebben az esetben ugyanis a szerződés lejárta meghatározott, vagyis az albérlő ekkor költözhet ki. Ezzel szemben a határozatlan idejű szerződés bármikor felmondható, éppen ezért - mindkét fél védelmének érdekében - foglalják a szerződésbe a felmondási időt. 

Ez a legtöbb esetben 1 hónap, de ennél hosszabb időben is megállapodhatnak a felek. Ez a gyakorlatban két dolgot jelent. Egyrészt, ha az ingatlan tulajdonosa úgy dönt, hogy bármilyen okból nem kívánja tovább bérbe adni a lakását, akkor a felmondási időnek köszönhetően minimum egy hónappal előtte erről értesítenie kell minket, és addig az ingatlanban maradhatunk, természetesen a lakbért ekkor is fizetni kell. 

Másrészt az albérlő is dönthet úgy, hogy kiköltözik az ingatlanból, ilyenkor rá is vonatkozik a felmondási idő, vagyis számolniuk kell azzal, hogy minimum egy hónapot még a lakásban kell lakniuk. 

Valóban ott kell lakni a felmondási idő alatt?

A válasz nem, a felmondási idő a gyakorlatban nem jelenti azt, hogy ez alatt ott kell élni az ingatlanban, erre ugyanis senki nem kötelezhet minket. 

A felmondási idő csak arra kötelezi az albérlőt, hogy a lakbért fizesse ki az adott hónapra. Tehát például, ha egy másik városba akarunk költözni egy kihagyhatatlan munka lehetőség miatt, akkor ezt nyugodtan megtehetjük akár azonnal, viszont azzal számolni kell, hogy egyszerre két helyen kell fizetni a lakhatásunkat még minimum egy hónapig.