Így dobtam fel az albérletem

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kialvatlanság, dobozok, újságpapír minden mennyiségben, bőröndök, káosz van. Frissen költöztem be, de a csomagolás helyett a berendezésen pörögtem.

Hogyan dobjam fel? Jó lesz ott az asztal? Így szűkös, nincs elég hely, nem érzem jól magam. Eltelt két hét és megtaláltam mindennek a helyét. Hazaértem és nem volt meg az érzés, hogy tényleg otthon vagyok. Ki vannak csomagolva a ruháim, rend van, minden a helyén, mégsem vagyok otthon. Valamiért nem érzem jól magam az albérletemben. Mi az oka?

Költözés és kételyek

Az okot nem tudtam megfejteni, de rájöttem, hogy egy két aprósággal már otthonosabb a hely, ahol mindennapjaimat tengetem. Munka az volt vele bőven, némi anyagi befektetés is, mégis megérte, hogy végre hazaérve otthon érezzem magam.

Fehér festék lepereg

Rájöttem, hogy kulcsfontosságú a sikeres mindennapi túléléshez, hogy a lakásom hangulata megfeleljen az elvárásaimnak. Fiatalabb koromban még képes voltam kompromisszumot kötni, nem észrevenni, ha valami nem tetszett. Ma már nem tudok ennek eleget tenni. Ha nem úgy áll a szék, szét vannak dobálva a cipők, por van, üres a fal, folt van a fürdő csempéjén, akkor nem tudok szemet hunyni felettük.

Üres falak

Falak

Az első dolog, ami a legjobban zavart, a falak üressége. Hiába festett ki a főbérlő mielőtt kibéreltem a lakást, tiszták voltak a falak, de nem szépek. Ránéztem és kongott az ürességtől. A megoldás értelemszerűen egy kép volt. Az én ízlésemnek inkább a részletes mozaik képek felelnek meg, de mindenki saját igénye és pénztárcája szerint kereshet és találhat kedvére valót. Az eBay, AliExpress, Banggood és társaik számtalan megoldást kínálnak.

Falmatrica

A képeken túl egy másik megoldás, ami már egy szeggel nem installálható, azonban hatalmas hangulat bummot adhat a lakás atmoszférájának, az a falmatrica. Nem, itt nem 10 x 10 centiméteres állatos matricákra gondolok, hanem ember nagyságú Wall Decal-ra.

Madaras falmatrica

Bútorok

Miután a falakon a hangulat modernizálódott, köszönhetően a képeknek és matricáknak, a bútorok következtek. Nem kegyelmeztem nekik, a régi ütött kopott szekrényből egy pillantás alatt új, matt fekete, luxus kivitelű skandináv bútort varázsoltam. Ha nem is lett a szekrények szent grálja, mérföldkővé lett a nappaliban. Az egészhez egyszerű fekete fóliát, ollót és egy plasztik kártyát használtam.

Színes szalagok

A színválasztásnak csak képzeletünk szab határt, illetve az öntapadós fóliák színválasztéka. A Google keresőbe az öntapadós fóliára millió találat jön, amik közül bátran válogathatunk pénztárcánk viszonylatain belül.

Fehér csempe

Fürdő

A fürdő következett, ahol a csempék nem votlak túl dizájnosak. A régi békebeli panellakáshoz híven, megmaradtak a 60-as évek hangulatát tükröző fehér csempék, amik a metlakival egy bizarr, szovjet horrorba illő kombinációt alkottak. A metlaki ütött-kopott volt, látszott rajta az elmúlt 50 év használata. Két napi súrolás, sósavazás és miegymás után megállapítottam, hogy 1-0 a metlakinak, ha belahalok sem tudom feldobni. Ha feldobni nem is, de eltüntetni el tudom. Zsebbe nyúlós volt a játék, de nem kibírhatatlan. Kerek 10 négyzetméter linóleum volt a megoldás és egy kilépő szőnyeg a kád mellé. Bár amint ráléptem a linóleumra egyből eloszlott a kellemes laminált érzet, amit messziről ígért. Azonban a lelkemnek megváltás volt így is a látvány.

Fa minta

A csempékkel hosszas tanakodás után arra jutottam, hogy újakat felrakni biztosan nem fogok, ha jövő hónapban is itt szeretnék lakni, akkor rájuk festeni sem lenne tanácsos. Majd lőtt az agyam és meglett az ötlet. Gyerekkoromban sokat rajzoltunk öcsémmel üvegfestékkel. Egyszerű, könnyen lejön, bármikor cserélhető. Precízen lemértem a csempéket és apró mozaikokat készítettem üvegfestékből. Egy napig száradt, majd felraktam őket a helyükre és voilá újjászületett a fürdőm is!

mozaik csempe

WC

A toalett (már ha lehet így nevezni a kétbetűs helyiséget, ami kevesebb mint 1 négyzetmétert tett ki a 43 négyzetméteres lakásból) extrémen picinek érződött. A felületek nem voltak nagyok odabent. Egyeztettem a főbérlővel és halványsárgára festettem ki. Nem domborított nagyot az összélményen, de segített a térérzetén és én csináltam, egy picit a sajátomnak érezhettem. Ezek a dolgok apróságok, nem is hasonlíthatóak egy felújításhoz, de kevés pénzből nagy változást nehéz összehozni és végre hazamentem. Belépve az ajtón azt éreztem, hogy otthon vagyok.

A cikkben szereplő képek, nem a lakásomból származnak, de a szemléltetést nagyszerűen elvégzik.

Egy két hasznos praktika még, amik emelhetik a lakás fényét:

Spot lámpák

Nem olcsó mulatság, azonban aki megteheti ruházzon be. Hatalmas változást idéz elő a lakás hangulatában, szinte teljesen megváltozik a bent töltött idő. Mindemellett energiatakarékos LED izzókkal készülnek, az áramszámlán vissza is jön 2-3 hónap alatt az áruk.

Tükrök

A szűk helyekre, folyosókra, zeg-zugos szobákba tegyünk egy tükröt. Ez szintén térérzetet kelt. Nagyobbnak fogjuk érezni a kis lakásunkat.

Végső tanácsom

A kevesebb néha több. Ne akarjunk két kanapét, egy íróasztalt, három ágyat és egy szekrénysort bepakolni egy 10 négyzetméteres szobába. Csak a nélkülözhetetlen bútorokhoz ragaszkodjunk. Inkább egy-két apró polcot szereljünk fel, amire feltesszük a kedvenc díszeinket.

Amennyiben tetszett a cikk, olvasson el további hasznos tanácsot is:

Penész ellen okosan

5+1 titok a jobb garzon helykihasználásért

További falmatrica ötletek

Filléres trükkök, hogy feldobd otthonod