Filléres trükkök, hogy feldobd az otthonod.

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ahhoz, hogy feldobd otthonod légkörét, sem túlságosan sok kézügyességre, sem pedig vagyonokra nem lesz szükséged. Elég csak egy kis kreativitás és pár ezer forint.

Ha unod a megszokott otthoni miliőt, íme néhány filléres “csináld magad” ötlet, hogy felpezsdítsd otthonod.

Ha újdonságokra vágysz, nem kell több tízezreket otthagynod a lakberendezési üzletekben. Mutatunk néhány trükköt és tippet, hogyan lehet egyedülálló és ötletes a lakásod minimális ráfordított pénzből.

Kend le táblafestékkel a falat
Táblafestékes fal

Számos étteremben észrevehettük már a táblafestékkel lekent falat és a ráírt menüt, ugyanakkor ez a különleges festék stílusos otthonokban nagyszerűen mutat. A speciális felületre bármilyen krétával tudsz írni vagy rajzolni, így rengeteg dekorációs lehetőség közül választhatsz, valamint játékosságot csempészhetsz az egyhangú napokba. Sokféleképpen lehet használni, például a gyerekszoba falára.

A gyerkőc biztosan nagyon örülni fog neki, hogy végre összefirkálhatja a falat.

Nagyszerű ötlet lehet az is, ha mondjuk a dolgozószobád falára kened rá, így felírhatod az ötleteidet és tennivalóidat. Lekenheted vele mondjuk a frigót is, így például recepteket is írhatsz rá, netán dekorálhatod vele akár az ajtót is. Ha pedig az előszobában használod, akkor egy saját vendégfalad is lehet.

Egy kisebb doboz táblafesték a hobbi boltokban nagyjából 1500 forint körül megtalálható, viszont érdemes a mennyiségnél figyelni rá, hogy dupla réteggel kell számolni. Lehetőség van megrendelni a neten is, de például a barkács áruházak is árulnak ilyen festéket nagyobb kiszerelésben. Ezen kívül csak egy széles ecsetre vagy festőhengerre lesz szükséged, ezek nagyjából 2000 forintba kerülnek. Színes krétákat és szivacsot pedig már tényleg aprópénzért, pár száz forintért lehet kapni.

Muffinpapírból mutatós csillárt

Muffinpapír-lámpa

Bizonyára sokaknak van otthon rizspapír lámpája (pl. az IKEA-ban is beszerezhető gömb alakú papír lámpa), de ha mégsem, akkor nagyon olcsón beszerezhető. Önmagában nem túl nagy találmány, de egy ragasztópisztollyal és temérdek muffinpapírral mutatós lámpát lehet belőle készíteni. 

A lényeg, hogy a muffinpapírokat a talpuknál fogva szorosan egymás mellé ragaszd fel a felfszerelt lámpára. Minél sűrűbben teszed egymás mellé a papírokat, annál több türelemre lesz szükséged, viszont így szebb lesz a lámpád. Teljesen más hatást érhetsz el, ha sima fehér papírokat használsz (netán néhány színes papírral vegyítve) és mást ha eredendően színes és mintás papírokat. Ha pedig netán több kisebb méretű lámpád van, akkor különböző színű papírokat ragassz rájuk és csoportosan helyezd el a szobákba az ágy fölé. 

Nem is annyira fontos, hogy világítson, lehet lampionként is használni, de ha mégis lámpaként használnád, akkor arra figyelj, hogy a sok papír levesz az izzó fényerejéből, így fővilágításnak ne nagyon használd. A lámpa előbb vagy utóbb meglehetősen poros lesz, a tisztítására mi a számítógépek billentyűzeteihez is használt sűrített levegőt ajánlunk, így könnyen kifújhatod belőle a port. Nincs szükséged másra, mint egy papírból készült lámpaburára, egy ragasztópisztolyra és kell néhány száz darab muffin papír is.

Dizájnos bútorok raklapokból

Raklap-bútorok

Hagyományos fa raklapokból szinte bármilyen bútort, ágyat, tévé állványt netán dohányzóasztalt is könnyedén legyárthatsz, de pl. manapság már irodák berendezésekor is szívesen nyúlnak raklapokhoz.
A raklapok esetében fontos,hogy minden esetben le kell őket csiszolni, illetve érdemes valamilyen felület-kezelésben is részesíteni őket. Ha szereted a fa színét, akkor hagyhatod naturálisan is, de ha úgy tetszik lekezelheted lakkal. Ha netán a színes bútor tetszik, akkor az egyes raklapokat akár különböző színűekre is lefestheted.

Raklapokat általánosságban pl. nagykereskedésekből lehet vásárolni pár ezer forintos darab áron, de ha jóba vagy a piaci kofákkal, ők lehet, hogy pár száz forintért eladják. Csiszolópapír barkácsáruházban néhány száz forintért beszerezhető, a felületkezelő lakk és a festékek általában két-háromezer forintért kapható tégelyenként.

Cipőtartó házilag

Minden lakásban található cipős szekrény, viszont nagyon sokszor a frissen levetett cipők mégis szanaszét vannak. Erre is található filléres megoldás ami nem csak praktikus, de az egész előszobát feldobhatod vele. 

Semmi másra nem lesz szükséged, csak egy nagy méretű, mélyebb, lehetőleg fémből készült tálcára és nagyobb méretű kavicsokra. Tedd a tálcába a kavicsokat, és máris elkészült a cipő tároló, ráadásul az előszoba padlója is sokkal tisztább marad.Érdemes szépen festett, igazi fém tálcát beszerezni fülekkel, úgy mutatósabb.Egy szebb tálca nagyjából 2 ezer forinttól indul. Nagyobb kavicsokat pedig bármelyik hobbi boltban találsz néhány száz forintért, de költségkímélésként természetesen akár gyűjthetsz is a szabadban.

Egyéni dizájn az asztalodon

Üveglapos díszasztal

Ha meguntad az íróasztalod vagy az étkezőasztal hangulatát, nem kell mást tenned mint méretre vágatni egy üveglapot, majd pedig az asztal tetejére tenni. Az üveglap alá akármit betehetsz amit csak akarsz: vághatsz alá például dekorpapírt vagy tapétát, de mondjuk becsúsztathatsz alá fényképeket vagy újságpapírokat is. 

Az üveglap előnye, hogy egyszer kell csak megvenned, így az asztallapot annyiszor és úgy variálhatod, ahogyan a kedved tartja. Kisgyermekes anyukák akár a gyerekek rajzaival is telepakolhatják a családi asztalt.

Érdemes jó minőségű, vastag üveglapot vágatni, ez mérettől és típustól függően kb. 20-30 ezer forint körüli árban mozog. Remekül variálható, e tekintetben össze sem hasonlítható egy sima asztallal, ráadásul terítőket sem kell használni.

Jó ötletnek bizonyulhat még a plexi-lap is, ami szintén hasonlóan működik mint az üveglap.

A cikkünkben még csak néhány olyan ötletet soroltunk fel, mellyel feldobhatjuk otthonunk hangulatát. Ebben a témakörben csak a kreativitás és az elszántság szabhat határt a képzeletünknek, nem nagyon van olyan ötlet, melyet ne lehetne megvalósítani kellő kézügyességgel és kreativitással.
Nagyon reméljük, hogy tetszett a cikkünk és megpróbálják valamelyiket, netán mindegyiket kivitelezni az otthonukban.