Mit tehet, ha nem költözik ki a bérlő?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amikor bérbe adjuk az ingatlanunkat számos félelemmel párosuló kérdés felmerül bennünk. Az egyik ilyen: Mit tehetek, ha nem költözik ki a bérlő?

Mikor szűnik meg a szerződés?

Ideális esetben a bérleti szerződés megszűnését követően a bérlő kiköltözik, de milyen esetekben szűnik meg a szerződés? 

A szerződés megszűnésének lényegében három típusa létezik. Az első eset, amikor a felek határozott idejű szerződést kötöttek, ennek letelte után pedig azt nem hosszabbították meg.

A második eset, amikor a felek határozatlan idejű szerződést kötöttek, és a felmondási idő betartásával valamelyik fél fel kívánja mondani a szerződést. Ebben az esetben nem kell különösebb indok a felmondásra, bármelyik fél dönthet úgy, hogy nem él tovább a lehetőséggel. 

Végezetül a harmadik eset az, ami általában a legtöbb problémát okozza, ez a rendkívüli felmondás. Ezzel a lehetőséggel határozott és határozatlan idejű szerződés esetén is élhetnek a felek amennyiben arra nyomós indokuk van, például a bérlő írásos felszólítás után sem hajlandó fizetni a lakbért. 

Mi történik, ha nem költözik ki a bérlő?

Határozatlan idejű szerződés esetén vagy, ha a határozott idejű szerződést annak letelte előtt mondtuk fel, az egyetlen lehetőségünk, hogy peres eljárást indítunk. Sokszor azonban sajnos az ítélet meghozataláig, majd annak végrehajtásáig akár évek is eltelhetnek. 

A kiköltözés meggyorsításának érdekében a tulajdonosok azonban gyakran alkalmaznak alternatív megoldásokat, mint például a közművek kikapcsolása, vagy felújítás címén a nyílászárók elszállítása. Ezek azonban csak a legvégső megoldások lehetnek, a vitás ügyeket mindig próbálják meg jogi úton rendezni. 

A legkönnyebb dolgunk kétségkívül abban az esetben van, ha a határozott idejű szerződés lejárt, ám a bérlő mégsem hajlandó kiköltözik. Ekkor ugyanis lehetőségünk van nemperes úton intézni az eljárást - egy bizonyos határidőn belül. Ebben az esetben ugyanis a jog a korábbi bérlőt önkényes lakásfoglalóként kezeli.

A bejelentést azonban a szerződés lejártát követő 60 napon belül meg kell tenni, ennek letelte után ugyanis csak a fent említett peres eljárás marad. A kérelmet az ingatlan fekvése szerinti járásbírósághoz kell benyújtani. 

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy amennyiben az ingatlanban a bérlő ingóságai találhatók annak elhelyezéséről a tulajdonosnak szükséges gondoskodnia, erről pedig a kérvényben is nyilatkoznia kell.

Amennyiben a kérvény megfelelő, a bíróság 5 napon belül dönt a lakás kiürítéséről, bár ez ellen nyújtható be fellebbezés, ez a végrehajtást nem akadályozza meg. Ezt követően a korábbi bérlőnek a végzés kézhezvételéhez számított 2 napon belül ki kell költöznie. Ha a bérlő ezt követően sem hajlandó elhagyni az ingatlant, a végrehajtó a rendőrség közreműködésével kiüríti azt. 

A raktározási és végrehajtási költségek a bérlőt terhelik, az eljárás megindításához ennek összegét azonban a tulajdonosnak kell megelőlegeznie. 

További hasznos információk

  • A bérbeadónak korábban 30 napig kellett gondoskodnia a raktározásról, 2020 nyarától ez az időszak azonban 60 napra bővült. 
  • A lakóingatlan kiürítésére vonatkozó moratórium november 15-től április 30-ig tart, így a kilakoltatást ezen időszakban nem fogják végrehajtani. 
  • Biztosítsa be magát: Szerződéskötéskor a bérlő írjon alá egy közjegyző által hitelesített kiköltözési nyilatkozatot.