Dolce vita - mikor repül már ki ez a gyerek?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A legfrissebb kutatások szerint ma Magyarországon közel 900 ezer fiatal még otthon él a szüleivel.

Az otthon lakók életkora átlagban 20-39 év között mozog. Körülbelül 300 ezren vannak azok, akik már 30 évesek is elmúltak. A 20-25 év közöttieknél  a nemek aránya 50-50 százalék, 25 fölött kétharmaduk férfi, 35 év felett pedig háromnegyed részük. Ez nem csak hazánkban van így.

Az EU-ban a 18 és 31 év közötti fiatalok majdnem fele még a szüleivel él együtt.

Miért nem repülnek ki? Ennek két oka van. Egyrészt nem akarnak, másrészt szeretnének, de a körülményeik miatt nem tudnak.

Albérletbe költöznének a fiatalok

Főleg kisvárosokra jellemző a „mamahotel”, ahová a „bumeráng gyerek” hazajár. Kényelmes és biztonságos neki, ha a szülők mindenről gondoskodnak: befizetik a számlákat, és sok esetben hozzájárulást sem kérnek a gyerektől az ottlakásért cserébe.

Ez a csoport időnként ugyan elköltözik albérletbe, kipróbálják, milyen egyedül, megpróbálnak önállósodni, de általában ez az időszak nem tart sokáig. 2-3 hónapon belül ismét újra otthon vannak. A visszaköltözésüket pedig aztán rengeteg kifogással megmagyarázzák.

A fiatalok másik része azzal küzd, hogy megteremtse magának az önállóságot, azonban a mai ingatlanpiacon az emelkedő albérletárak mellett igen nehéz az önfenntartás - főleg egyedül.

Sokan mégis az albérlet mellett döntenek, mert látták a szüleiket a lakáshitelek terhei alatt nyögni, és nem akarnak ilyen problémákat maguknak. Teszik ezt annak ellenére, hogy ingatlanvásárláshoz több állami támogatási rendszer is igénybe vehető, és a banki kamatok is jelentősen lecsökkentek.

A fiatalok mégis félnek belevágni egy ilyen hosszú távú elköteleződésbe. Jobban tartanak a munkahelyük elvesztésétől és az ezzel járó fizetési képtelenségtől, mint a családi fészek elhagyásától. Ezért inkább otthon maradnak még egy kicsit, gyűjtögetnek, félretesznek, és csak később kezdenek önálló életet - jellemzően az első gyermekvállalásuk idején.