Kicsi a lakás, de sokat hoz

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az ingatlan mindig jó befektetés! Az árának akár a háromszorosát is visszahozhatja 10 év alatt, ha jól menedzseljük.

Van még jó befektetés az ingatlanpiacon? Természetesen van!

Azok, akik értékálló módon szeretnék befektetni a szabad tőkéjüket, jól döntenek, ha ingatlant vesznek - még akkor is, ha a jelenlegi, még egyáltalán nem nyomott árakat vesszük alapul.

Tény, a szakemberek szerint nemsoká várható némi visszaesés az ingatlanpiacon is. Akinek van türelme kivárni, hogy alacsonyabban legyenek az ingatlanárak, az várjon még kicsit - főleg ha nem fél attól, hogy az infláció elértékteleníti a pénzét. Azonban az élelmesek ilyen körülmények közt is nagyon jó vásárt csinálhatnak.

Mi az, ami nyilvánvalóan jó vételnek minősül?

Sosem nyúlunk mellé egy könnyen kiadható, kis alapterületű belvárosi lakással!

Ilyen 20-25 négyzetméteres apró garzon lakásokat vagy más néven mini lakásokat főleg régebbi építésű téglalakások között találhatunk. Az a szerencsés ezekben az ingatlanokban, hogy - bár központi helyen találhatóak, mégis - megfizethető az áruk: jellemzően 20-30 millió forintért is meg lehet őket vásárolni.

Hogyan érjünk el kiemelkedő hozamot?

Ha valaki kifejezetten befektetési céllal vásárol ilyen apró ingatlant, érdemes átgondolnia, hogy vajon hosszú távon szeretné kiadni, vagy inkább rövidtávon. Utóbbinak alváltozata, ha valaki aktívan menedzseli az ingatlanát - ami ugyan több munkával jár, viszont jóval több bevételt is hozhat a konyhára.

Mekkora az árbevétel-különbség éves szinten egy hosszú-, illetve sok rövidtávú kiadás esetén?

Mivel a budapesti albérlet piacon egy ilyen apró lakásért havonta 80-120 000 Ft kérhető el jelenleg, így éves szinten a legjobb esetben is csak 1 millió 400 000 forintot kereshet a tulajdonos rajta. Ha elosztjuk az ingatlan bekerülési összegét az éves bevétellel, akkor könnyen rájöhetünk hogy legalább 15 évre van szüksége a befektetőnek ahhoz, hogy megtérüljön a pénze.

Egészen más a helyzet, ha aktívan menedzselt rövidtávú lakáskiadásban gondolkodunk! 

Jelenleg egy napért átlagosan 15 ezer forintot kérnek a főbérlők - de akár a 80 000 forintos összegig is felkúszhat a napi bérleti díj, ha a lakás felszereltsége megfelelő.

Fontos a stratégia

Ismertté kell tenni az általunk kínált új szálláshelyet, ezért az első időkben mérsékeltebb árat érdemes meghatározni. Bárhol is hirdessük az általunk kiadott ingatlant, elsődleges cél kell legyen, hogy jó minősítést érjünk el az adott felületen. Miután ezt sikeresen teljesítettük, már merészebben is árazhatunk.

Természetesen a bérleti díj meghatározásakor minden esetben figyelembe kell venni az adott ingatlan természetes amortizációját és a rezsiköltségét is, és nem szabad megfeledkezni a rendszeres takarításból adódó plusz költségről sem. Utóbbira azonban inkább mint befektetésként tekintsünk, hiszen ha egy ingatlan makulátlanul tiszta, biztosan jó hírét viszik.

Mennyi lesz az éves bevétel?

Még ha csak 60-80%-át is tudjuk lefedni az év 365 napjának, akkor is jóval előrébb leszünk anyagilag egy rövidtávú kiadással, mint egy hosszútávúval; az adózás előtti eredmény akár évi 6 millió forint is lehet.

Akárhogy is sikerüljön rövidtávon kiadni a lakást,

még rosszabb esetben is évi 10-13 százalékos tiszta hozammal számolhatunk,

ami ugyan a jelenlegi infláció mértéke alatt van, de a nem hazárdírozó befektetések többsége nem nagyon tud ennél magasabb hozamot nyújtani manapság. És ami a fő, ha igazán ügyesek vagyunk, ennél jóval magasabb is lehet: 10 év alatt akár a háromszorosát is megkereshetjük a lakás bekerülési árának.

Forrás: penzcentrum.hu