30%-kal lett drágább Budapest

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Duna House elemzési vezetője szerint a fővárosban idén egyértelműen keresleti albérletpiac alakult ki.

Bár a pandémia időszakában jellemzőhöz képest 30%-kal magasabbak a jelenlegi bérleti díjak, az OTP Ingatlanpont szakértője szerint alapvetően nem változott az albérletpiac az utóbbi időben.

Ami változott

Az ingatlanok energetikai jellemzői idén télen még hangsúlyosabb figyelmet kapnak, hála a világszinten folyó konfliktusoknak -melyek nagymértékben fokozzák az energiahordozók árát-, továbbá az egyre inkább nyomasztóvá váló inflációnak.

Még ugyan számolni lehet a beígért rezsicsökkentéssel, de ki tudja, meddig tartható fenn a rendszer? Óhatatlanul is eszébe jut az embernek, hogy utánagondoljon: mennyibe fájna a gáz- és a villanyszámla, ha azt a rezsicsökkentés nélkül, a piaci árnak megfelelően kellene kifizetni?

De még a rezsicsökkentéssel együtt is izgalmas a történet, hiszen ki tudja, mennyire kemény teleknek nézünk elébe, és vajon a felhasznált energia a limit alatt marad-e, vagy sem...

Elő a régi számlákkal

Aki nem rest, utánaszámolhat a régi számlák alapján, hogy vajon mennyibe fog kerülni a kinézett albérlet rezsije.

... és könnyen pórul járhat az, aki félvállról veszi az albérlet várható energiafogyasztását. Ráadásul manapság már két-három hónapra is foglalót kérnek a főbérlők, ami elég jelentős elköteleződést jelent.

Mi lesz a limitet túllépő ingatlanokkal?

Akkor is rekordmagas lehet a rezsi, ha csak minimálisan fűtenek, amennyiben egy nagy belmagasságú, rosszul szigetelt ingatlanról van szó. Ilyen bérlet esetén még az sem csökkenti jelentősen az albérlők terhét, ha többen összefognak, és egy-egy szobát foglalnak el csupán. Annyi előnyük lehet, hogy -éppen a brutális rezsire hivatkozva- nagy kedvezményt harcolhatnak ki magára a bérletre, ami viszont nem feltétlen nyújt vigaszt.

Mivel a fővárosban elég sok energetikai szempontból szerencsétlen állapotú ingatlan van, így nyugodt lélekkel lehet számítani az átlagos albérleti díjak emelkedésének nagyarányú mérséklődésére.

Kevés a megfelelő albérlet

A többség retteg a magas rezsiköltségektől, így még az is kicsi lakást és panelt bérelne, aki egyébként a nagyobb bérleményeket részesíti előnyben - ez a tendencia viszont még fentebb tornázza a meglévő kevés megfelelő lakás bérleti díját.

Mennyit kérhetnek el a főbérlők?

Elviekben az infláció mértékét kellene követnie a bérleti díjaknak, hiszen csak ebben az esetben lenne biztosított a főbérlő megfelelő hozama. A valóságban azonban gátat szab az emelésnek az a tény, hogy az albérlők egy szint felett már nem tudnak a lakhatásra több pénzt fordítani. Nagyságrendileg a jövedelem 30-40%-át képesek erre a célra elkülöníteni.

Téli kedvezmény

Az OtthonCentrum szakértője szerint egy korrekt főbérlő-albérlő viszony esetén teljesen elképzelhető, hogy a téli hónapokra - a rezsire való tekintettel - némi bérleti díj kedvezményt kapjon az albérlő.

Egyelőre elmarad a költözési roham

Bár egyre több nagy értékű ingatlant bocsátanak áruba, mégsem beszélhetünk még költözési rohamról. Egyelőre nem pánikolnak annyira az ingatlan tulajdonosok, mint az várható lenne - viszont erre is lehet magyarázatot találni:

  • a kivárás stratégiájába kapaszkodnak a korszerűtlen ingatlanok tulajai ("majd meglátjuk" típusú csodavárás)
  • van, aki meg tudja oldani a fűtést kevésbé korszerű módon, pl. fatüzeléssel
  • van egy réteg, akinek egész egyszerűen nincs választási lehetősége, mert az ingatlanának a forgalmi értéke csekély, fűtéskorszerűsítésre pedig nincs tartaléka

Az, aki kényszerűségből marad az ingatlanában, és még a minimális szigetelési munkálatokra sincs elegendő pénze, megoldásként esetleg összeköltözhet családtagokkal, vagy akár idegenekkel is annak érdekében, hogy megossza valakivel a lakhatási költségeket (külföldön már van erre több példa, a szépkorúak korosztályában is).

Van, aki jól jár

Az, aki élni szeretne a falusi CSOK adta lehetőséggel, most nagy eséllyel juthat kedvező áron jó állapotú ingatlanhoz. Ha jól alkudik, akár még a fűtéskorszerűsítésre is marad pénze, amire még az idén állami támogatást is igénybe vehet, tehát mindenképp érdemes minél előbb lépnie.

Forrás: penzcentrum.hu