Nő a feszültség a bérleti piacon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A fővárosban tovább nyílt az árolló a bérlői és a bérbeadói oldal között, ami hosszútávon mindkét fél számára komoly nehézséget fog okozni.

A bérlőknek nincs pénze

A fővárosi bérlakás piacon tovább nyílt az olló a keresleti és a kínálati árak között augusztusban: míg a bérlők júliushoz képest bő 5%-kal kevesebbért, átlagosan szűk 160 ezer forintért kerestek lakást, addig a bérbeadók majdnem 6%-kal emeltek, így átlagosan bő 190 ezer forintot kértek kiadó ingatlanjukért.

A jelenség hátterében valószínűleg az áll, hogy a bérbeadók az elvárt bérleti hozamot a kétszámjegyű inflációhoz igazították, míg a bérlők jövedelmük egyre kisebb hányadát képesek albérletre fordítani - hiszen a növekvő élelmiszerárak és rezsidíjak miatt magasabb megélhetési és lakhatás költségekkel kell számolniuk.

Nem jött be a számítás

Mindenki arra számított, hogy a felsőoktatásba kerülő és lakhatást kereső diákok nyáron felhajtják a keresleti árakat, ám az idén ez a várakozás nem igazolódott be, és a tendenciát a külföldről érkező diákok albérletkeresése sem tudta érdemben megváltoztatni.

Nehezebb jó bérlőt találni

A keresleti és kínálati oldal ilyen mértékű távolodásával a bérbeadóknak egyre több erőfeszítést kell tenniük a fizetőképes bérlők megtalálásáért. Ezt támasztja alá, hogy a főszezon ellenére jelentősen emelkedett a bérlőkeresés időtartama, valamint kevesebb az egyhavi kaucióval hirdetett lakás, mert a bérbeadók kerülik a kockázatvállalást.

Forrás: MTI