Szökés a meleg elől

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem mindenki van olyan szerencsés helyzetben, hogy saját ingatlanban éljen - a főbérlő pedig vagy megenged lényeges átalakításokat, vagy nem.

Tengerparti hőség tenger nélkül

Nem csak a panel lakások képesek iszonyúan felforrni. Ha nem passzív házban élünk, vagy olyanban, ami minden lehetséges módon le van szigetelve, a meleg előbb-utóbb bekúszik a lakásba.

Ha éjszaka nem tud pihenni az ember, mit tehet?

A legkézenfekvőbb a teljes nappali elsötétítés, éjszaka pedig minden ablak folyamatos nyitva tartása. Ez a verzió akkor kényelmetlen, ha otthon vagyunk nappal, illetve csak akkor járható út, ha elég magasan vannak az ablakok ahhoz, hogy ne tartsunk az illetéktelen behatolóktól.

De még ha meg is tudjuk oldani, és nem is zavar minket a nappali sötétség, akkor sem biztos, hogy kellőképpen le tud éjjel hűlni a benti levegő. Ventilátor mellett aludni nem egészséges, szóval a legjobb választás mindenképpen a légkondi.

A lehetséges akadályok

Sok szabadságot tud adni egy albérlet, viszont számos kötöttséggel is járhat. Utóbbiak közé tartozik, hogy a főbérlő simán beleköthet abba, hogyan kívánjuk hűteni a lakóteret.

Mivel a manapság elterjedt split klímák telepítése elég sok rombolással jár, nem valószínű, hogy a főbérlő beleegyezik az átalakításba. Viszont az elmúlt években olyan forró nyarakkal szembesültünk, hogy valahogy fel kell venni a harcot a hőséggel, különben nem tudja az ember kipihenni magát éjszaka.

Mi hozhat mégis megkönnyebbülést?

A mobil klíma megoldást nyújthat egy ilyen patthelyzetben. Tény, az olcsóbb mobil klímák nem csak zajosak, de ráadásul a kondenzvíz összegyűjtésére is oda kell figyelni, ha nem akarunk folyamatosan tócsákat látni a padlón. Azonban van olyan mobil légkondi, ami elpárologtatja a kondenzvizet, és a zajszennyezésétől sem kell szenvednünk - tehát van esély a nyugodt éjszakai pihenésre. Ezek a mobil klímák kihelyezhetők az erkélyre, illetve másik szobába, így csak a hűvös levegőben kell aludnunk, a mobil légkondi zaja már nem jut el hozzánk.