Milyen egy jó iroda?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mindenképpen több komfortot kell nyújtson egy jó iroda, mint amit az otthoni munkavégzés során tapasztalhat a munkavállaló, de ez csak egy szempont a sok közül.

Egyre igényesebbek a munkavállalók

A komfort, és a minőségi környezet egyre inkább hangsúlyosabb tényezőkké növik ki magukat az irodapiacon. Nem elég a bérlők igényeit szem előtt tartani - úgy, mint energiatakarékosság és alacsony bérleti díjak - , mindenképpen meg kell felelni az ott dolgozók elvárásainak is.

Covid után

A pandémia sok szempontból megnehezítette az irodapiac életét. Egyrészt sok munkáról bebizonyosodott, hogy az otthon kényelméből is könnyedén végezhető, másrészt a cégek is rájöttek, hogy jóval olcsóbbnak bizonyulhat hosszútávon, ha megoldható a munkavállalók otthoni foglalkoztatása.

Mindig van egy "de"...

Az ember közösségi lény, és bár egy ideig kényelmes lehet hálóruhában pötyögni a gépen, időnként nem csak jó, hanem hasznos is kimozdulni otthonról. Azaz az irodákra szükség van akkor is, ha mindenki a home office mellett teszi le a voksát...

Milyen legyen az iroda?

Fontos, hogy nem csak a testnek, de a léleknek is kellemes legyen az iroda kialakítása, tehát a látvány egyáltalán nem mellékes szempont.

Az a jó, ha egységes a látványvilág, így nem vonja el a figyelmet feleslegesen a belső berendezés. Fontos, hogy a munkavállalók szinte sajátjuknak érezzék az irodát, így ideális esetben velük is egyeztetnek, mielőtt megtörténne a belső tér kialakítása.

A közösségnek fontos részek, mint a teakonyha, vagy az a rész, ahol szabadabban beszélgethetnek egymással a kollégák, legyen komfortos, vitalizáló, de megnyugtató is egyben. A dinamizmus jegyében pedig elengedhetetlen, hogy a kényelem mellett a modern dizájn is hangsúlyos legyen.

Hiába a home office

Bár sokan pártolják a home office intézményét, a kollégákkal való személyes, aktív kapcsolattartást nem szabad alábecsülni - így az irodák fontosságát sem. Emiatt továbbra is az egyik legfontosabb szempont az, hogy hol helyezkedik el az iroda. Egy könnyen megközelíthető munkahely sokkal vonzóbb, mint egy jobban felszerelt, de sokkal több utazással megközelíthető irodaház.

Jön majd a szénszünet az irodákban is?

Ha előrelátó volt az üzemeltető és/vagy a tulajdonos, akkor az ingatlan energetikailag nagyrészt független, így nem befolyásolja az ott dolgozók életét kritikusan egy esetleges hosszútávú földgázhiány.

Milyen lenne egy irodaházban lakni?

A koronavírus járvány során sok irodaház tátongott üresen - ekkor merült fel másodlagos hasznosítási lehetőségként a magánszemélyek számára való kiadás. Ettől sok cég ódzkodott, joggal. De a koronavírus még nem csengett le, a majomhimlő egyre terjed, és az energetikai problémák miatt még bármi előfordulhat főleg azoknál, akik nem készültek fel az energetikai nehézségekre.