Magánszálláshely kisokos segíti az ingatlant kiadókat

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tájékoztató füzetet adott ki azok számára, akik most akarnak belevágni a szálláshely kiadásba.

A jogi lépésekben is segít

Egy magánszálláshely létrehozásának lépései és a jogszabályi környezetnek megfelelő üzemeltetése komplex feladat. Ebben nyújt nagy segítséget a kisokos, amelyet azzal a céllal állítottak össze, hogy a létesítés folyamata átláthatóbbá váljon, és ezáltal is támogassák a szolgáltatókat.

Az MTÜ honlapján most közzétett dokumentum részletesen ismerteti többek között:

  • a magánszálláshely működtetésének lépéseit,
  • a hatósági ügyintézés menetét,
  • továbbá hasznos információkat tartalmaz az NTAK-adatszolgáltatással,
  • az adózással,
  • a jogdíjfizetéssel
  • és egyéb pénzügyi kérdésekkel kapcsolatban is.

A kiadvány olyan javaslatokat is tartalmaz, amelyek elősegítik a hatékony működést, a vendégfogadást és a jogkövető működést.

Dinamikusan fejlődik a magánszálláshelyek piaca

Magyaroroszágon 2021-ben a magánszálláshelyeken több mint 5 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami az összesített vendégforgalom 20 százalékát teszi ki. A magánszálláshelyek adták tavaly a teljes szálláshely-szektor bevételének 8 százalékát. Szerepük és számuk a koronavírus-járvány utáni újturizmusban egyre jelentősebb.

A magánszálláshelyek száma az elmúlt években dinamikusan nőtt. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) 2020-ban 20 ezer, 2021-ben pedig már 24 ezer magánszálláshelyet regisztráltak a szolgáltatók. Mára ez a szám meghaladja a 27 ezret. A Magánszálláshely kisokos és az összefoglaló elérhető az ügynökség oldalán az mtu.gov.hu oldalon.

Forrás: MTI