Nem elég a bérleti szerződés

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kezdő albérlőknek és főbérlőknek talán csak a bérleti szerződés jut az eszébe, pedig viszonylag kevés idő alatt át kell íratni minden közmű mérőóráját is.

Megkezdődött az albérlet dömping

Mint minden évben, idén is a felvételi ponthatárok kihirdetésével kezdetét vette az albérletpiac legmozgalmasabb időszaka.

Ez az az időszak, amikor pánikszerűen keresnek és találnak albérletet a felsőoktatásban tanulók - és ez az az időszak, amikor sokan elfelejtik, hogy nem elég bérleti szerződést kötni, a közüzemi órákat is át kell íratni a bérlő nevére.

A villamos energiát, földgázt, távhőt vagy vezetékes vizet fogyasztó személyében bekövetkezett változást 15 napon belül be kell jelenteni a szolgáltatónál.

Hogyan kell eljárni?

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerint a legjobb, ha a felhasználóváltozást a régi és a beköltöző új fogyasztó együtt jelenti be a szolgáltató ügyfélszolgálati irodájában. 

A változás bejelentése a kormányablakok ügyfélszolgálatain és a https://e-bejelento.gov.hu/ weboldalon indított elektronikus ügyintézés segítségével is elintézhető. A közüzemi szolgáltatásokkal összefüggő elektronikus ügyintézésre a https://magyarorszag.hu oldalon is van lehetőség, az ott publikált űrlapok segítségével.     

Többféle megoldás van

  1. A szolgáltatóknál általában kérhető, hogy a bérlő úgynevezett "eltérő fizető"-státuszt kapjon, így a tulajdonos továbbra is szerződő fél marad.
  2. Választható az a megoldás is, amikor a bérlő saját nevén köt szerződést, a tulajdonos írásbeli hozzájárulásával. Ebben az esetben javasolt a tulajdonos részére állandó meghatalmazást adni a szerződés kezelésére.     

Mire lesz szükség?

A bejelentéshez általában szükség lehet egyebek mellett az előző és az új fogyasztó által kitöltött és aláírt bejelentő formanyomtatványra, a régi és az új fogyasztó személyes adataira, illetve az új fogyasztó felhasználási jogcímének igazolására (például bérleti szerződés) is.   

Ami még jó, ha van 

A bérlemény átadásakor készüljön jegyzőkönyv, amely alapján a szerződő felek, a felhasználási hely és a fogyasztásmérők adatai egyértelműen beazonosíthatók, a legjobb, ha az átvett mérőórákról egy fotót is készítenek.

Forrás: MTI