A budapesti albérlet nem is olyan drága

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az Otthon Centrum statisztikája szerint európai szinten a fővárosi albérletárak egyáltalán nincsenek elszállva.

A többi egyetemváros drágább

Európa egyetemvárosaiban legalább másfélszer többet kell fizetni az albérletért, mint Budapesten, ahol 125 ezer forintba, vidéken pedig 75 ezer forintba kerülnek havonta az egyszobás lakások. Ez az adat azért is kiemelten érdekes, mert a statisztikák szerint az egyetemisták általában ilyen albérletet keresnek.

Osztott albérlet

Szintén gyakori, amikor több egyetemista vesz ki egy nagyobb lakást.

A kétszobás albérletek átlagos havi díja Budapest belvárosában 186 ezer forint (93 ezer Ft/fő), a külső kerületekben 143 ezer forintot (71 ezer Ft/fő); vidéken csak 98 ezer forint (49 ezer Ft/fő).

A nagyobb az olcsóbb?

Minél nagyobb egy albérlet, sokszor annál olcsóbb az egy főre jutó bérleti díj, gondolhatnánk - főleg a külvárosi albérletek esetén. Azoknak, akiknek a szülői támogatás nem olyan hangsúlyos, mindenképpen érdemes fontolóra vennie egy osztott bérlet lehetőségét, de nem biztos, hogy jobban fog járni, mivel a két- és háromszobás bérletek árai közt viszont már nincs olyan nagy különbség, mint az egy- és kétszobás albérletek árai közt.

Jeleleg a belvárosban 287 ezer forint (95,7 ezer Ft/fő) egy háromszobás lakás bérleti díja, a külvárosban viszont már csak 206 ezer (68,7 ezer Ft/fő), vidéken pedig 168 ezer (56 ezer Ft/fő).

Csak Zágráb ilyen olcsó

Európában hasonló összegért csak a horvát fővárosban találni kiadó lakást, de ott is csak a külső kerületekben: Zágrábban 150 ezer forintért már van albérlet.

Nyugat-Európa szinte megfizethetetlen

Bécsben, Pozsonyban és Ljubljanában körülbelül 200 ezer forint az induló ár, és ennél nem sokkal több a nyugat-európai országok kisebb egyetemi városaiban.     

A fővárosok sokkal drágábbak, London a csúcstartó a 640 ezer forintnak megfelelő összeggel, amit az egyhálós apartmanokért kell fizetni a külvárosokban.

Dublin alig olcsóbb, és Amszterdamban is 600 ezer forintnak megfelelő havi díjat kell fizetni a hasonló adottságú ingatlanokért.

Forrás: MTI