Amikor az albérlet szaunává változik

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az albérlet megadja azt a szabadságot, hogy bármikor bárhova elmehetünk könnyedén. Viszont van, amiről nem biztos, hogy magunk dönthetünk... pl. a légkondi.

Szökés a meleg elől

Nem csak a panel lakások képesek iszonyúan felforrni. Ha nem passzív házban élünk, vagy olyanban, ami minden lehetséges módon le van szigetelve, a meleg előbb-utóbb bekúszik a lakásba, és azon kapjuk magunkat, hogy a saját verejtékünkben párolódunk.

Talán pár napot ki lehet így húzni, de ha már több éjszaka nem tudta kipihenni magát az ember, már minden megoldást figyelembe vesz.

Árnyékolás, ventilátor, vagy légkondi?

A legkézenfekvőbb a teljes nappali elsötétítés, éjszaka pedig minden ablak folyamatos nyitva tartása. Ez a verzió akkor kényelmetlen, ha otthon vagyunk nappal, illetve csak akkor járható út, ha elég magasan vannak az ablakok ahhoz, hogy ne tartsunk az illetéktelen behatolóktól.

De még ha meg is tudjuk oldani, és nem is zavar minket a nappali sötétség, akkor sem biztos, hogy kellőképpen le tud éjjel hűlni a benti levegő. Ventilátor mellett aludni nem egészséges, szóval a legjobb választás mindenképpen a légkondi.

A lehetséges akadályok

Sok szabadságot tud adni egy albérlet, viszont számos kötöttséggel is járhat.

Utóbbiak közé tartozik, hogy a főbérlő simán beleköthet abba, hogyan kívánjuk hűteni a lakóteret.

Mivel a manapság elterjedt split klímák telepítése elég sok rombolással jár, nem valószínű, hogy a főbérlő beleegyezik az átalakításba. Viszont az elmúlt években olyan forró nyarakkal szembesültünk, hogy valahogy fel kell venni a harcot a hőséggel.

Mi hozhat mégis megkönnyebbülést?

A mobil klíma megoldást nyújthat egy ilyen patthelyzetben. Nem jár rombolással a telepítése, és megoldható, hogy a zaj se a hálószobában keletkezzen - azaz végre esély nyílik a nyugodt éjszakai pihenésre.

Tény, az átlagos mobil klímákkal ez a bravúr nehezen megoldható, mert nem csak zajosak, de ráadásul a kondenzvíz összegyűjtésére is oda kell figyelni, ha nem akarunk folyamatosan tócsákat látni a padlón... de...

Éljen a mobil klímák új generációja

Szerencsére a márkásabb mobil klímák közt találni olyat, ami eleve elpárologtatja a kondenzvizet, ráadásul kihelyezhető az erkélyre, illetve másik szobába rakható. Bár elsőre ez nem tűnik túl nagy előnynek, mégis az, mivel a mobil klímából áradó hűvös levegő ugyanúgy biztosítja az éjszakai pihentető alvást, mint egy split légkondicionáló, de a mobil légkondi zajával nem kell együtt aludnunk.