Budapesten kezdenek kilőni a bérletárak

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Még bírják a bérlők az iramot, de kérdéses, meddig. Ha az infláció továbbra is ilyen erős marad, egyre kevésbé fogják tudni kifizetni a bérleti díjat.

Kimagasló június

2021 júniusához képest bő 20%-kal drágultak a bérleti díjak Budapesten; így átlagosan majd' 175 ezer Ft-ot kérnek egy fővárosi bérleményért. Természetesen a bérlői oldal inkább olcsóbban jutna bérlethez: jellemzően 165 ezer Ft környéki havi díjért.

A bérlet korrekt, az infláció a magas

Bár jelenleg nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy felpörgőben van a budapesti bérletpiac, de nem biztos, hogy ez a fellendülés tartósnak fog bizonyulni.

A tartósan magas infláció miatt -érthető okokból- a bérbeadók várhatóan inflációkövető módon emelni fogják a bérleti árakat, ami önmagában nem is lenne probléma. A gond az, hogy a fizetések nem fognak olyan arányban emelkedni, hogy az infláció ilyen mértékű tempóját hosszútávon követni tudják, ellenben az élelmiszer árakkal.

Újra zsugorodni fog a bérletpiac?

Tulajdonképpen válaszút elé áll a bérbeadó: vagy az inflációnál alacsonyabb haszonnal adja ki az ingatlanát, vagy megválik tőle. Ha valaki a befektetéseiből él, nem valószínű, hogy megalkuszik jóval csekélyebb jövedelemmel; utóbbi esetben viszont még kevesebb bérlemény lesz az amúgy sem túl bő piacon, ami csak mélyíteni fogja az évtizedek óta egyre hangsúlyosabb lakhatási válságot.

Forrás: MTI