Hol jobb főbérlőnek lenni?

A legutóbbi felmérések szerint vidéken nagyobb üzlet a bérbeadás - magasabb a reálhozam.

Tényleg nem olcsóak a fővárosi albérletek

A tegnapi MTI-hírben még 165 ezres átlag bérletidíjról szólt a híradás - ma már 10 000-rel magasabb összegről szólnak a becslések, ami a budapesti abérletek havi díjait illeti. Természetesen jelentős az eltérés a szélsőértékek közt: a legmagasabb, belvárosi negyedmilliós értékhez képest a legolcsóbb csepeli bérlet 130 ezer Ft-tal olcsóbb!

Mi a helyzet vidéken?

Bár a vidéki nagyvárosokban szerényebb - a fővárosi átlagbérletnek csupán kétharmada - a bérleti díj, ennek ellenére ott is megéri főbérlőnek lenni. Természetesen Északnyugat-Magyarország vezet 140 ezerrel; Kelet-Magyarországon akár már 80 ezerért is kapni bérletet mind az északi, mind a déli országrészen.

Hol jobb főbérlőnek lenni?

Ha hosszútávú kiadásban gondolkodunk, és ezeket az arányokat vesszük alapul, akkor a válasz: vidéken. Miért? Mert a hozamok magasabbak, mint a fővárosban.

Budapesten a legdrágább belvárosi kerületekben alig 4%-os hozamra lehet szert tenni, és az olcsóbb, külső kerületekben is csak alig több, mint 5%-ot lehet zsebre tenni - egyedül a 10. kerület magaslik ki a szűk 6%-os hozamával.

Meglepő a vidéki rangsor

Bár Debrecen, Győr, Szeged és Székesfehérvár is csak 4,5% körüli hozammal kecsegtet, érdemes számolni a vidéki bérbeadással.

Pécsen bő 5%, Miskolcon közel 6%, Nyíregyházán bő 6%, Salgótarjánban pedig csúcshozamra, bő 8%-ra lehet számítani.

Mi lehet a magyarázat?

A CSOK miatt felhajtott ingatlanárak miatt még az is eladta a lakását, aki addig tartós bérletbe adta ki. Emiatt jelenleg sokkal kevesebb a kiadó ingatlan hazánkban, mint a CSOK előtt. A kisebb kínálat pedig előnyhöz juttatja a megmaradt főbérlőket.

Forrás: KSH