Jogosan emelnek a főbérlők

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A nem is olyan régen előrejelzett 7-8%-os infláció már rég a múlté sajnos. A gazdaság minden területén áremelkedések várhatóak - így a bérletpiacon is.

Stagfláció, amerre a szem ellát

Nem csak az építőiparban és az élelmiszerárak területén láthatunk nagyobb mértékű áremelkedést, mint amire még pár hónapja tippeltek a szakértők - ugyanez tapasztalható a bérletpiacon is.

Újra felélénkül az albérletek piaca

Viszonylag sokáig nem történt semmi a bérletpiacon, mivel az ingatlanpiac nagyon sok korábbi bérletet felszippantott, ráadásul a koronavírus tetőzésekor mindenki igyekezett otthon maradni. Most viszont nem csak feléledt a bérletpiac, hanem már túl is szárnyalta a koronavírus előtti állapotot.

Mire kell számítani 2022-ben?

A KSH statisztikái szerint a fővárosban a bérleti árak az eddigi rekorder 2020 eleji szinteket már megdöntötték.

Bár a bérlőknek egyértelműen fájdalmas ez a folyamat, a főbérlőket meg lehet érteni, amiért emelnek. A régóta nem tapasztalt nagy ütemű infláció miatt a jelenlegi emelés reálértéken nem tekinthető nagynak annak ellenére, hogy egy év leforgása alatt több, mint 16%-kal nőttek a bérleti díjak, és "csak" 0,4%-os előnyben van Budapest az ország többi részével szemben.

Tipikusan ott nőttek nagyobb arányban a bérleti díjak, ahol alapvetően alacsonyabb volt az árszínvonal.

Még mindig le van maradva az albérletpiac

Ha a CSOK, a Babaváró Hitel és a Zöld Hitel hajtotta lakáspiacot vesszük alapul, ahol 2015 óta országosan 2,44-szeres, a fővárosban 2,48-szoros drágulást tapasztalhattunk, addig a bérletpiac "csupán" 40,8, illetve 32%-kal növekedett - így az ingatlanpiachoz viszonyítva egyértelműen van hova igazodni.

Mivel egyértelműen lecsengőben van a koronavírus járvány, így várhatóan a nyári szezonban újra meg fog élénkülni a turizmus. Az ukrán válság miatt a külföldi turisták szokásos rohama valószínűleg idén is el fog maradni, de a menekültek emelik a keresletet.

Mivel az infláció elől sokan ingatlanba fektetik a pénzüket, így várhatóan nőni fog a kiadó albérletek száma - ez viszont lefelé fogja nyomni a bérleti díjak szintjét.

Egy biztos, rövid és hosszú távon is nőni fog a kiadó ingatlanok iránti kereslet, és nem várható a bérleti díjak csökkenése.

Vásároljon befektetési céllal ingatlant az ingatlanok.hu kínálatából!

Forrás: portfolio.hu