Rakjunk ki madáretetőt!

kiadoalberlet.hu // 2021.11.30
Egy madáretető még a legkisebb ablakpárkányon is elfér, és nem csak sok madáréletet menthet meg, de nekünk is sok örömteli pillanatot szerezhet.

Biztosan feltűnt már mindenkinek, hogy újra kaphatóak a cinkegolyók. Természetesen nem csak a cinkék szeretik a cinkegolyókat, hanem a többi énekesmadár is hálás lesz nekünk a kirakott ételért.

Hogyan etessük az énekes madarakat?

A cinkegolyó előnye, hogy csupán egy természetes alapanyagú (pl. kenderből készült) madzag kell, hogy rögzítsük egy ágon, és pár nap elteltével már gyönyörködhetünk is a színpompás énekes madarak látványában.

Rakjunk ki madáretetőt!

Egy gazdaboltba vagy kisállat kereskedésbe belépve is sokféle madáretetővel találkozhatunk, de saját kezűleg is készíthetünk egyet.

A bolti verzióknak feltétlen előnye, hogy teszteltek, tehát biztos ideális a kialakításuk az éhes énekes madarak számára, ráadásul általában strapabíróak. Van leszálló- és kapaszkodórész a kis lábak számára, és megfelelő a madarak feje számára is a nyílás mérete. Azonban ha van otthon kimaradt faanyagunk, mi is összeüthetünk egy csinos madáretetőt. Fontos azonban, hogy elég masszív legyen, hogy nehogy kiömöljön belőle a gabona, ha rászáll pl. egy gerle.

Ha sok a környéken a macska, lehetőleg nagyon magasra rakjuk az etetőt, illetve vékonyabb ág végére, amin a macskák már nem tudnak könnyedén a madarak közelébe férkőzni.

Sajnos a különálló, rúd tetején lévő etetőkre az ügyesebb macskák fel tudnak mászni, de szerencsére a madarak sem ostobák, így - ha nincs fa a közelben - nagyon jó megoldásnak bizonyulhat.

És mit tegyen az, aki lakásban lakik, és a faágak is messze vannak az ablakától? Rögzítse az ablakpárkányra az etetőt! Valószínűleg a madaraknak több időre lesz szükségük, hogy összeszedjék a bátorságukat, és egyenek az ablak előtti etetőből, de kitartásunk el fogja nyerni méltó jutalmát. 

4+1 etetési tanács

  1. A nyitott etetőknél sose hagyjuk, hogy tartósan nedves legyen a kihelyezett étel, mert a penészes gabona nem egészséges táplálék a madarak számára sem!
  2. Ha elkezdtük etetni tél elején a madarakat, egész télen át etessük őket. Mivel odaszoktak az etetőnkhöz, eleve hozzánk jönnek enni. De ha csak időnként jut eszünkbe eleséget kirakni, előfordulhat, hogy a madarak hiába repültek... és a hidegben nem biztos, hogy lesz erejük újabb etetőt keresni. Szóval, "ne ültessük fel" őket!
  3. Készítsünk ki vizet is! Igen, ez a mínuszokban problémás, hiszen gyorsan megfagy a víz, de érdemes folyamatosan próbálkozni.
  4. Lehet, hogy első évben még nem lesz sok madárvendégünk, mert még nem terjedt el a jóhíre az etetőnknek. Mint ahogy az emberek sem azonnal szoknak oda egy jó étteremhez, a madaraknak is idő kell, hogy felfedezzék az általunk kirakott etetőt. Viszont ha már egyik évben sok tollas vendégünk volt, számíthatunk rá, hogy a következő évben már ősszel megjelennek nálunk a madarak. Legyünk tehát türelmesek, és ne hagyjuk őket cserben!

+1 És ami talán a legfontosabb: ne legyünk sznobok! Ha "csak" verebek járnak hozzánk enni, akkor se keseredjünk el! A közönséges veréb is már vagy 20 éve védett állat, olyan kevés van belőle, és semmivel sem ér kevesebbet, mint a többi énekes madár.

Kiadoalberlet.hu
Kövessen minket:

Facebook gomb
MTI hírfelhasználó