Folyamatosan emelkednek a lakbérek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A KSH adatai azt mutatják, hogy tavaly több hullámban csökkentek, majd idén februártól újra emelkedni kezdtek a lakbérek.

Országosan 0,4, Budapesten 1,4 százalékkal drágultak a kiadó lakások az előző hónaphoz képest - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Budapesten leginkább a pesti átmeneti és a belső kerületekben nőttek a kínálati lakbérek, 1,7, illetve 1,3 százalékkal, míg a külső kerületekben gyakorlatilag stagnáltak októberben az előző hónaphoz képest. A lakbéremelkedés a budai oldalon sem érte el az 1 százalékot. 

Szélsőségek

Egy év alatt leginkább a budai hegyvidéki kerületekben nőttek az árak, itt 8,1 százalékkal haladták meg a tavaly októberit, a legkevésbé pedig a pesti külső kerületek drágultak, ahol 5,1 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak. 

A januári mélyponthoz képest a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb, 13 százalékos a drágulás, a budai hegyvidéki és a pesti átmeneti kerületekben is 11 százalék körüli emelkedést regisztráltak, ugyanakkor a pesti külső kerületekben 8,3, a budai egyéb kerületekben pedig 9,4 százalékot. 

Átlagos méretű lakásokat adnak ki

Idén az október végéig kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 53, a megyei jogú városokban 56 négyzetméter volt. A kisebb településeken általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük az év első tíz hónapjában 65 négyzetméter volt. A legnagyobb alapterületű albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették, ezek elérték átlagosan a 73 négyzetmétert. 

Kevés a családi ház

A főváros dominanciája miatt a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége, csaknem 95 százaléka többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó 5,2 százalék esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakásoknak csak 2,6 százaléka volt családi ház. 

Forrás: MTI

Ön kiadásra vásárol ingatlant? Számolja ki a vagyonszerzési illeték mértékét egyszerűen és gyorsan az ingatlanok.hu kalkulátorával!