Kiadás előtt felújítaná társasházi lakását? Erre figyeljen!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A társasházi lakások kiadása jó bevételi forrás lehet, de időnként muszáj azokat is felújítani... Azonban nem mindegy, hogy fog hozzá a tulajdonos!

Hiába saját lakás, engedélyek kellenek

Ha nincs minden engedély a kezünkben, kemény bírságra is számíthatunk - hiába csak egy kicsit akarjuk kicsinosítani a lakást.

Az országos, az önkormányzati és a társasházi szabályozásnak is meg kell felelni - utóbbit a társasházi törvényben, a ház alapító okiratában és a szervezeti és működési szabályzatban kell keresni.

Két lakás egybeengedése

Ha valaki olyan szerencsés, hogy két egymás melletti lakás tulajdonosa, és ezekből egy nagyobb lakást szeretne létrehozni, először is ki kell kérnie egy statikai szakvéleményt.

Másodszor, a közvetlen szomszédok el kell nyernie a kétharmados beleegyezését a szomszédos lakások tulajdonosainak (itt szerencsére a tulajdoni hányadot is figyelembe kell venni).

Ha nem szerez be a tulajdonos minden engedélyt, bírságot szabnak ki rá, és akár az eredeti állapotok visszaállítására is kötelezhetik, mondván, birtokháborítást követ el.

Miért követünk el birtokháborítást?

Mert a tartófalak, oszlopok és gerendák az épület közös tulajdonú részeit képezik ugyanúgy, mint a vízvezeték és a fűtéscső. Utóbbiak átalakításakor természetesen a szolgáltatóval is egyeztetni kell, és engedélyköteles a terveztetés, a jóváhagyás és a használatba vétel is.

Annyi előnye mindenképp van a társasházi létnek, hogy ha modernizálásnak veti alá a vízvezetékeket illetve a fűtést a tulajdonos, azt a beruházást közös alapból fizetheti a társasház - de persze ennek is utána kell járni...

Venni szeretne még kiadásra ingatlant? Nézzen szét az ingatlanok.hu-n!