Mennyi egy lakás bérleti díja?

Csak mérsékelt növekedés volt tapasztalható a kiadó ingatlanok piacán idén ősszel.

A kiadó ingatlanok piaca nem úgy alakult idén, mint sokan várták.

Többen abban reménykedtek, hogy az ősz folyamán fel fog lendülni a kiadó ingatlanok piaca, ám csupán mérsékelt növekedés volt tapasztalható a tavalyi pandémiával terhes évhez viszonyítva.

Sem a felsőoktatás miatt költöző diákok, sem a korlátozások mértékének csökkentése miatt érkező külföldiek nem hozták meg az áttörést.

Mennyibe egy lakás bérleti díja?

Míg a pandémia miatt 2019 és 2020 között majdnem 50%-os visszaesés volt sok helyen tapasztalható, addig a főváros belvárosában csupán 3%-os növekedés következett be ezen az őszön a Duna House tapasztalata szerint.

Az albérlet piac főszereplői

A budapesti albérletpiac nagyjából 80%-át alapvetően a felsőoktatásban tanulók és a turisták adják. Ám úgy tűnik, idén az egyetemisták és főiskolások más megoldást találtak a lakhatásra.

Lehetséges, hogy a jelenlegi kedvező hitelkörnyezetben a szülők egy része inkább egy lakás megvásárlása mellett döntött, hogy más diákokkal összeköltözhessen a gyermekük, ahelyett, hogy albérletbe küldték volna. Ez a tendencia a Zöld Hitel októberi bevezetése fokozódhat.

Az is lehet, hogy inkább az ingázás mellett tették le voksukat a diákok, vagy a kollégiumi ellátást kérték. Mindenesetre tény, hogy a regisztrált albérletszerződések száma nem a szokásos módon alakult, ezért tendencia, hogy több főbérlő dönt az ingatlan eladása mellett.

A külföldi albérlők aránya a tavalyihoz képest 10%-kal magasabb, viszont a delta variáns terjedése ennek a tendenciának gátat vethet.

Mennyi az egyhavi albérlet díja?

Aki Budapesten keres albérletet, annak számolnia kell azzal, hogy havonta akár 165 ezer Ft-ot is ki kell adni bérleti díjra. Ha kisebb, diáknak való albérletet keresünk, már akár havi 80 ezer Ft-ért is találhatunk, de a nagy átlag 110-140 ezer Ft körül mozog.

A 130-140 ezres havi összeg a többi egyetemvárosra is jellemző, ebben nincs igazán nagy különbség.

Azonban ha több szobás albérletben gondolkodik valaki, érdemes számításba venni, hogy általában szobánként 30 ezer Ft-tal nő a havi bérleti díj mértéke.

Forrás: Duna House