Az ideális albérlet

Sokszor fordul elő, hogy bár szívesen költöznénk, sőt, egy új munkahely miatt szükséges is költöznünk, de nincs elegendő pénzünk az ingatlanvásárlásra.

Az ilyen esetekben szinte mindig felvetődik a kérdés: költözzünk albérletbe, vagy inkább vásároljunk lakást hitelből? Mik az előnyei és a hátrányai a lakásbérlésnek? Ezeket a kérdéseket próbáljuk megválaszolni az alábbiakban.

Ha költözni szeretnénk, és nem vagyunk biztosak abban, hogy az albérlet vagy lakásvásárlás volna a legkifizetődőbb megoldás, két kérdést érdemes feltennünk magunknak: 1. Ismerjük-e azt a környéket vagy várost, ahova költöznénk? 2: meddig leszünk az új helyen? Csupán egy határozott időre szóló munkaszerződés miatt költözünk, vagy hosszú évekre vagy évtizedekre keresünk otthont? Ha a két kérdés egyikére nemleges a válasz, a bérlés lehet a kifizetődő megoldás, minden más esetben azonban érdemes komolyan fontolóra venni a lakásvásárlást.

A bérlés előnyei

Amennyiben nem ismerjük az új helyet, ahová költözni szeretnénk, nem árt egy fél évet vagy egy évet is albérletben tölteni, hogy tapasztalatokat szerezzünk a közlekedésről, a közbiztonságról és a környéken lakókról, nehogy egy esetleges későbbi lakásvásárlás után derüljön ki, hogy az új otthonunk nagyon más, mint amit elképzeltünk. A bérlés a célravezető megoldás akkor is, ha csupán egy rövidtávra szóló munka miatt költöznénk - a bérlés a mobilitásunkat szolgálja, így ha a munkaszerződésünk lejár, egy új helyen próbálhatunk szerencsét. További előnye lehet még a lakásbérlésnek, hogy a társasházi felújításoknál a költségek nem a bérlőt, hanem a tulajdonost terhelik; igaz, ebben az esetben érdemes azzal számolni, hogy a tulajdonos beépíti a bérleti díjba a költségeket.

A bérlés hátrányai

Egyértelmű hátránya az albérletnek, hogy a tulajdonos bármikor felmondhatja a bérleti szerződést, és a felmondási idő jobbik esetben talán arra elegendő, hogy új albérletet találjunk. Ez főként a családosokat érintheti érzékenyen: nem kis fejfájást okozhat nekik az, ha a szeptemberi iskolakezdés után egy hónappal derül ki, hogy új helyet kell keresniük. Emellett sok bosszúságot okozhat, ha a tulajdonos túlságosan szigorú, például ha a legapróbb változtatásokat sem engedélyezi a lakásban – kérdéses, hogy így mennyire érezhetjük magunkat otthonosan benne.Ha már albérlet mellett voltunk kénytelenek dönteni, a legtöbben az árak alapján választanak. A gyanúsan olcsó bérleti díjakon viszont mindig érdemes elgondolkodni, hiszen könnyen lehet, hogy brutális összegű rezsiköltségekkel társulnak, amit egyértelműen jobb elkerülni. Javasolt már a telefonos egyeztetés alkalmával tisztázni a kiadások kérdését, beleértve ebbe a fenntartási költségeket, a számlákat, valamint a kaució összegét ishttps://ingatlanok.hu/hirek/20211011/jelentosen-nott-a-hitelkozvetites-volumene-a-duna-house-groupnal-a-harmadik-negyedevben.

Mire figyeljünk oda?

A hirdetési oldalakon sokszor a kiadó lakás előnyös jellemzői vannak hangsúlyozva, ami a fényképeket illeti. Ne dőljünk be a gyanús ajánlatoknak, és mielőtt már elképzeljük magunkat a lakásban, nézzük meg azt mihamarabb, lehetőség szerint nappali fényben. A zsíros falak, a funkcionális hiányosságok, valamint a nyílászárók rossz állapota mind arra engednek következtetni, hogy karbantartás / felújítás terén volnának bőven tennivalók. Az igényes környezetről, és a megfelelő hőszigetelésről több szempont miatt sem érdemes lemondani!  A kompromisszumos megoldásokat lehet, egy idő után megbánjuk, főleg, ha az a fűtésszámlán is megmutatkozik majd a téli hónapokban. Amennyiben panellakásról van szó, fontos szempont a légkondicionálás is: a forró nyarak szinte elviselhetetlenek anélkül.

Egyes lakástulajdonosok számára a bérlő kiválasztásánál szerepet játszik, hogy van-e gyermeke, vagy például háziállattal rendelkezik-e. Ha már a kezdetekkor úgy tűnik, hogy ezek problémaforrások lehetnek, akkor javasolt más albérlet után nézni; inkább kerüljön valamivel több utánajárásunkba, mint hogy egy hónap után legyen ez konfliktus forrása vagy akár az együttműködés akadálya is. Elsősorban bútorozott ingatlanok esetében szokott ez gondot jelenteni, de természetesen a tulajdonos korábbi rossz tapasztalatai is befolyásolhatják annak hozzáállását.

Az elhelyezkedés nem csak az árak változását indokolja, hanem az egyes albérletek iránti keresletet is. A belvárosi, bevásárlási és szórakozási lehetőségekhez, iskolákhoz közeli lakások sokszor igen magas áron kerülnek kiadásra, de ettől függetlenül folyamatosan nagy kereslet mutatkozik irántuk. A főváros külső kerületeiben elérhetőbbek az árak; sőt, egy jó választással a tömegközlekedés közelségéről sem kell lemondanunk. Az is igaz, hogy a mindennapos utazás sok időt vehet igénybe a munkahelyre, iskolába, ill. az egyéb intéznivalók helyszínére. Ha áthidalhatónak bizonyulnak a fenti negatívumok, és a lakás is elnyeri tetszésünket, akkor megéri kompromisszumot kötni az alacsonyabb bérleti díj érdekében.