Az ideális albérlet

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sokszor fordul elő, hogy bár szívesen költöznénk, sőt, egy új munkahely miatt szükséges is költöznünk, de nincs elegendő pénzünk az ingatlanvásárlásra.

Az ilyen esetekben szinte mindig felvetődik a kérdés: költözzünk albérletbe, vagy inkább vásároljunk lakást hitelből? Mik az előnyei és a hátrányai a lakásbérlésnek? Ezeket a kérdéseket próbáljuk megválaszolni az alábbiakban.

Ha költözni szeretnénk, és nem vagyunk biztosak abban, hogy az albérlet vagy lakásvásárlás volna a legkifizetődőbb megoldás, két kérdést érdemes feltennünk magunknak: 1. Ismerjük-e azt a környéket vagy várost, ahova költöznénk? 2: meddig leszünk az új helyen? Csupán egy határozott időre szóló munkaszerződés miatt költözünk, vagy hosszú évekre vagy évtizedekre keresünk otthont? Ha a két kérdés egyikére nemleges a válasz, a bérlés lehet a kifizetődő megoldás, minden más esetben azonban érdemes komolyan fontolóra venni a lakásvásárlást.

A bérlés előnyei

Amennyiben nem ismerjük az új helyet, ahová költözni szeretnénk, nem árt egy fél évet vagy egy évet is albérletben tölteni, hogy tapasztalatokat szerezzünk a közlekedésről, a közbiztonságról és a környéken lakókról, nehogy egy esetleges későbbi lakásvásárlás után derüljön ki, hogy az új otthonunk nagyon más, mint amit elképzeltünk. A bérlés a célravezető megoldás akkor is, ha csupán egy rövidtávra szóló munka miatt költöznénk - a bérlés a mobilitásunkat szolgálja, így ha a munkaszerződésünk lejár, egy új helyen próbálhatunk szerencsét. További előnye lehet még a lakásbérlésnek, hogy a társasházi felújításoknál a költségek nem a bérlőt, hanem a tulajdonost terhelik; igaz, ebben az esetben érdemes azzal számolni, hogy a tulajdonos beépíti a bérleti díjba a költségeket.

A bérlés hátrányai

Egyértelmű hátránya az albérletnek, hogy a tulajdonos bármikor felmondhatja a bérleti szerződést, és a felmondási idő jobbik esetben talán arra elegendő, hogy új albérletet találjunk. Ez főként a családosokat érintheti érzékenyen: nem kis fejfájást okozhat nekik az, ha a szeptemberi iskolakezdés után egy hónappal derül ki, hogy új helyet kell keresniük. Emellett sok bosszúságot okozhat, ha a tulajdonos túlságosan szigorú, például ha a legapróbb változtatásokat sem engedélyezi a lakásban – kérdéses, hogy így mennyire érezhetjük magunkat otthonosan benne.Ha már albérlet mellett voltunk kénytelenek dönteni, a legtöbben az árak alapján választanak. A gyanúsan olcsó bérleti díjakon viszont mindig érdemes elgondolkodni, hiszen könnyen lehet, hogy brutális összegű rezsiköltségekkel társulnak, amit egyértelműen jobb elkerülni. Javasolt már a telefonos egyeztetés alkalmával tisztázni a kiadások kérdését, beleértve ebbe a fenntartási költségeket, a számlákat, valamint a kaució összegét ishttps://ingatlanok.hu/hirek/20211011/jelentosen-nott-a-hitelkozvetites-volumene-a-duna-house-groupnal-a-harmadik-negyedevben.

Mire figyeljünk oda?

A hirdetési oldalakon sokszor a kiadó lakás előnyös jellemzői vannak hangsúlyozva, ami a fényképeket illeti. Ne dőljünk be a gyanús ajánlatoknak, és mielőtt már elképzeljük magunkat a lakásban, nézzük meg azt mihamarabb, lehetőség szerint nappali fényben. A zsíros falak, a funkcionális hiányosságok, valamint a nyílászárók rossz állapota mind arra engednek következtetni, hogy karbantartás / felújítás terén volnának bőven tennivalók. Az igényes környezetről, és a megfelelő hőszigetelésről több szempont miatt sem érdemes lemondani!  A kompromisszumos megoldásokat lehet, egy idő után megbánjuk, főleg, ha az a fűtésszámlán is megmutatkozik majd a téli hónapokban. Amennyiben panellakásról van szó, fontos szempont a légkondicionálás is: a forró nyarak szinte elviselhetetlenek anélkül.

Egyes lakástulajdonosok számára a bérlő kiválasztásánál szerepet játszik, hogy van-e gyermeke, vagy például háziállattal rendelkezik-e. Ha már a kezdetekkor úgy tűnik, hogy ezek problémaforrások lehetnek, akkor javasolt más albérlet után nézni; inkább kerüljön valamivel több utánajárásunkba, mint hogy egy hónap után legyen ez konfliktus forrása vagy akár az együttműködés akadálya is. Elsősorban bútorozott ingatlanok esetében szokott ez gondot jelenteni, de természetesen a tulajdonos korábbi rossz tapasztalatai is befolyásolhatják annak hozzáállását.

Az elhelyezkedés nem csak az árak változását indokolja, hanem az egyes albérletek iránti keresletet is. A belvárosi, bevásárlási és szórakozási lehetőségekhez, iskolákhoz közeli lakások sokszor igen magas áron kerülnek kiadásra, de ettől függetlenül folyamatosan nagy kereslet mutatkozik irántuk. A főváros külső kerületeiben elérhetőbbek az árak; sőt, egy jó választással a tömegközlekedés közelségéről sem kell lemondanunk. Az is igaz, hogy a mindennapos utazás sok időt vehet igénybe a munkahelyre, iskolába, ill. az egyéb intéznivalók helyszínére. Ha áthidalhatónak bizonyulnak a fenti negatívumok, és a lakás is elnyeri tetszésünket, akkor megéri kompromisszumot kötni az alacsonyabb bérleti díj érdekében.