Ingatlanközvetítő bérbeadás esetén? Ezekre érdemes figyelni!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ingatlanvásárlás esetén már egyre többen veszik igénybe ingatlanügynökök segítségét, lakásbérlés esetén ez azonban még mindig kevesekre jellemző.

Megéri egy ingatlanügynök?

A válasz röviden: igen. Bár sokan ódzkodnak az ingatlanközvetítőktől mondván, hogy felesleges pénzkidobás, ez egy profi ingatlanügynök esetén egyáltalán nem igaz. 

Az ingatlanközvetítő cégek ügynökei - többek között - segítségünkre vannak már az ingatlanhirdetés elkészítése során is, emellett pedig abban is segítenek, hogy reális képet kapjunk a lehetőségeinkről, valamint gondoskodnak a jogi biztonságunkról - legyünk akár tulajdonosok, akár bérlők. 

Az ingatlanközvetítők munkájának fontosságáról idekattintva olvashat részletesebben.  

Nem árt résen lenni 

Ahogy a fentiekben is említésre került, kizárólag profi ügynökségekkel érdemes együtt dolgozni, ugyanis sajnos rengeteg csalóval lehet találkozni. Az elmúlt évek legelterjedtebb csalás-típusa volt az úgynevezett adatbázis-átverés, mely kifejezetten az ingatlanbérlés kapcsán terjedt el. 

Ennek a trükknek a lényege, hogy az “ingatlanközvetítők” egy bizonyos összegért - általában 10-15 ezer forint - kínálnak számunkra egy adatbázist mely telis-tele van olcsó, jó helyen található, szép lakásokkal. Ezek között azonban nem találunk valódi hirdetéseket, a legtöbbször az alábbi problémával szembesülünk:

  • a hirdetés teljesen kamu, egyáltalán nem létezik,
  • a hirdetés létezik, de igazából sokkal magasabb áron kínálják az ingatlant,
  • nem kiadó, hanem eladó az adott ingatlan.

Ha odafigyel, nem lesz gond

Ez azonban senkit ne rettentsen el attól, hogy ingatlanközvetítőhöz forduljon, hiszen némi odafigyeléssel könnyen kiszűrheti a csalókat. 

  • Mindig nézzen utána különféle fórumokon az adott cégnek, ezeken ugyanis sokan számolnak be tapasztalataikról, ha túl sok konkrét, negatív kommenttel találkozik, nem érdemes kockáztatni, inkább keressen egy másik ügynökséget. 
  • Az ingatlanközvetítői szolgáltatásért - főszabály szerint - az fizet, aki kiadja az ingatlant, és ők is általában csak a sikeres közvetítés után. Éppen emiatt érdemes gyanakodni, ha előre kérnek tőlünk bizonyos összeget. 
  • Ha olyan hirdetésre bukkan, mely gyanúsan jónak tűnik (túl olcsó, nem kérnek kauciót), akkor valószínűleg tényleg van valami a háttérben.