Hogy érdemesebb lakást kiadni, bútorozottan vagy bútorozatlanul?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bútorozott, bútorozatlan, gépesített, vajon melyik a legjobb választás? Ez a kérdés a bérlőket és a tulajdonosokat is egyaránt foglalkoztatja.

Gondolja át az anyagiakat

Amikor egy lakástulajdonos bérbe adja ingatlanát az egyik legfontosabb kérdés, amit át kell gondolnia, hogy bútorozva vagy bútorozatlanul adja ki. Ebben a döntésben is - mint oly sok másik esetében - a legmeghatározóbbak az anyagiak. 

Az első gondolatunk bizonyára az, hogy egy bútorozott lakást nagyobb bérleti díj fejében lehet kiadni, mint egy üreset. Első sorban azt érdemes átgondolni, hogy ez valóban így van-e, és ha igen egészen pontosan mennyivel is többért adhatjuk ki. 

Ha ugyanis a lakás már eleve berendezett - például bútorokkal együtt örököltük -, akkor már pár tízezer forint nyereségért is érdemes bútorokkal együtt kiadni, ha azonban a lakás eredetileg üres, a berendezést pedig egytől egyig nekünk kell beszerezni, akkor már érdemes jobban átgondolni, hogy mennyi idő után térül meg ez a befektetés. 

Egy már bútorozott lakás esetében is érdemes azonban átgondolni, hogy ki a célközönségünk, sokan ugyanis inkább választanak egy üres lakást, mint egy olyat, melyben közel száz éves a berendezés. 

Vigyázzon ingóságaira!

Egy másik pont, amit mindenképp érdemes végig gondolni, hogy bútorozott lakás esetén - kiváltképp, ha a lakást új bútorokkal és gépekkel szereltük fel -, hogy nemcsak a lakás, hanem a berendezések állapota miatt is aggódnunk kell. 

Ha mégis emellett döntünk fontos, hogy készítsünk egy leltárt a lakásban található bútorokról és gépekről, ezt érdemes a bérleti szerződéshez is csatolni, és mindkét félnek aláírni. 

Ha a bútorok és a gépek értéke kiemelkedően magas, akkor megoldás lehet egy magasabb kaució, ami a berendezések sérülése esetén fedezi a javíttatását vagy az újak megvásárlását. Fontos azonban, hogy ebben az esetben is mindig kössön ingóságbiztosítást. 

Bútor nélkül hosszabb távra

Bár a bútorozott lakást nagy valószínűséggel nagyobb bérleti díjjal lehet kiadni, mint az üreset, fontos tudni, hogy az utóbbit könnyebben ott is hagyhatják a bérlők. 

Akik ugyanis berendezett lakást keresnek, nem rendelkeznek még saját bútorokkal, így nincsenek röghöz kötve, néhány bőröndbe bele pakolják a ruháikat és már állnak is tovább, ha az élet úgy hozza. 

Akik azonban már rendelkeznek saját bútorokkal és gépekkel, és üres lakást keresnek, valószínüleg hosszabb távon gondolkodnak, és nem néhány hónap miatt teszik ki magukat a költözködési procedúrának.