Lakásbiztosítás kötése albérletre

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sokan kötnek biztosítást a saját lakásukra, albérletre azonban igen kevesen, pedig erre is lehetséges és érdemes is.

Biztosítást elsősorban a saját lakásukra kötnek az emberek, albérlet esetén viszont elenyésző azoknak a száma, akik hasonló módon próbálják védeni az ingatlant váratlan helyzetek ellen. Lakásbiztosítást azonban albérletre is lehet, sőt, érdemes is kötni, hiszen azzal az ingóságainkat is védjük.

Az albérletbe költözést követően elsősorban annak érdemes utánanézni, hogy a tulajdonos milyen lakásbiztosítással rendelkezik. Sokszor előfordul, hogy társasházi szinten is létezik biztosítás, bár legtöbbször ott a közös helyiségek és a falak képezik annak tárgyát. Amit viszont jó tudni, az az, hogy a lakástulajdonos kötött-e biztosítást magára a lakásra, illetve az abban található ingóságokra.

Ha van biztosítás, akkor a következő tisztázandó kérés az, hogy bútorozott van bútorozatlan a lakás - az előbbi esetben ugyanis az ingóságok (szekrény, asztal, műszaki cikkek stb.) is biztosítva vannak, viszont CSAK azok, amelyek a ház tulajáé - amit mi vittünk oda (TV, laptop stb.), azokra nem terjed ki a biztosítás, ami nem mellékes tényező, hiszen, ha albérletre kötünk biztosítást, akkor ott pont, hogy az ingóságaink védelme élvez kiemelt fontosságot.

Ha nincs biztosítás, akkor mi, albérlőként is kézbe vehetjük a dolgokat, hiszen bárki köthet lakásbiztosítást, akinek érdekében áll az ingatlan megovása. Már csak azért is érdemes ennek utánajárni, mert biztosítás hiányában minden kárt önerőből kell rendeznünk, ami pedig nem a legpénztárcakímélőbb módszerek közé tartozik. A tapasztalatok alapján azonban a leggyakoribb eset az, amikor a tulajdonos köt biztosítást a lakásra, az albérlő pedig a saját ingóságait biztosítja.

Az albérletek lakásbiztosításáról részletesebben itt olvashat.