A koronavírus hatása a fővárosi albérletpiacra

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A koronavírus jelentős változást eredményezett az élet minden területén, még az albérletpiacot sem hagyta érintetlenül.

Annak ellenére, hogy vidéken elsősorban az eladósorba került ingatlanok esetében beszélhetünk árváltozásokról, Budapesten inkább az albérletpiac volt az, amelyre leginkább hatott a koronavírus magyarországi megjelenése és a védekezést szolgáló kormányzati intézkedések. 

Budapesten összességében elmondható, hogy az eladási piac hirtelen szűkös lett, hiszen csak az maradt jelen, akinek feltétlenül szükséges vagy sürgős az adott ingatlan eladása. Más a helyzet azonban az albérleti díjakkal, hiszen itt a kínálat kezdi túlnőni a keresletet, így a bérleti díjak is ennek megfelelően alakulnak. 

Érdemes az okokat az Airbnb lakáskiadások körül keresgélni, hiszen ezek a szállások elsősorban rövid távú lakhatási lehetőségként működhetnek, amelyek leginkább turistáknak nyújtanak elfogadható megoldást. A turizmus a koronavírus miatt igen jelentősen csökken, így az Airbnb tulajok kénytelenek voltak áttérni hosszú távú lakáskiadásra, már ha belátható időn belül pénzt szeretnének látni - ezen lakások megjelenésének köszönhető, hogy a kínálati piac ilyen mértékben nőtt.

A kereslet csökkenésére viszont a fentiek nem szolgálnak magyarázatul; ez esetben jóval kézzelfoghatóbb okokat találhatunk, ami nem más, mint a külföldi munkavállalók és az egyetemisták távozása, hiszen a jelenlegi helyzetben okafogyottá vált egy ideig a fővárosban való tartózkodásuk. Az előbbiek vagy a munkahelyük elvesztése miatt döntöttek a hazatérés mellett, vagy pedig azért, mert ha esetleg karanténba kerülnek, szívesebben töltik otthon, az utóbbiak pedig a digitális munkarend bevezetése miatt hagyták el ideiglenes, fővárosi szálláshelyüket. 

Belátható, hogy az alapvető piaci szabály, mely szerint a kereslet és a kínálat hatással van az árakra, újból beigazolódott. Budapesten az albérleti árak egyelőre stagnálnak; sőt, a belvárosi kerületekben már árcsökkenés is megfigyelhető, lévén, hogy a fent említett két csoport (külföldi munkavállalók, egyetemisták) elsősorban a belső kerületeket preferálta. Összességében megállapíthatjuk, hogy a járvány elmúltával ezen csoportok életvitele is visszatér majd a megszokott kerékvágásba, így a magasabb árak is újból megjelenhetnek, tehát drasztikus árzuhanást nem fogunk tapasztalni, de talán a helyzet egy egészségesebb piacot fog a későbbiekben eredményezni. 

A fővárosi albérletpiac aktuális fejleményeiről bővebben itt olvashat.