Keresztféléves felvételi - Mi a helyzet az albérlettel?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nyáron az egyetemisták egy óriási albérlet-bummot indítanak el, februárban jóval kevesebben jelentkeznek, de kollégiumi szobához is sokkal kevesebben jutnak.

Bár a keresztféléves jelentkezés idején jóval kevesebben jelentkeznek, mint az általános eljárás alatt, itt is jelentős azok száma, akik albérletben kívánnak lakni. 2019 szeptemberében - a pótfelvételivel együtt - több mint 121 ezer diák nyert felvételt, míg idén februárban mindössze 4616 diákot vettek fel - ez a szám a keresztféléves adatokhoz képest is alacsony. 

A felvettek közel fele valamely budapesti felsőoktatási intézménybe jelentkezett, ezt követte Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, majd Szeged - ezek esetében néhány száz főről beszélünk. Bár ez a szám nem túl magas, mégis fontos szerepet töltenek be, hiszen a keresztfélévben sokkal nehezebb kollégiumhoz jutni, így arányában nagy lesz azok száma, akik bérelni fognak. 

Magyarországon a kollégiumi férőhelyek száma egyébként is kevés, de a keresztfélévben még rosszabb a helyzet, így csak a legszerencsésebbek jutnak kollégiumi szobához. Nem beszélve arról, hogy ilyenkor sokan önköltséges képzésre jelentkeznek, számukra pedig nem biztosítanak kollégiumot. 

Mennyi az annyi?

A KSH legutóbbi adatai alapján országosan az albérlők 15%-át adják a diákok, az általuk bérelt lakások általában 40 m² alatti garzon lakások, vagy többen osztoznak egy nagyobb ingatlanon, vagyis csak szobát bérelnek. 

A legmagasabb árakkal természetesen a fővárosban találkozunk itt a 100 m² alatti lakások átlagos bérleti díja is 160 ezer forint, a garzonoké pedig 125 ezer. Ennél alacsonyabb díjakkal kizárólag a XX. és a XXIII. kerületekben találkozhatunk. 

Az albérletárak szempontjából Győr a legellentmondásosabb egyetemváros, hiszen míg az átlag albérletárak itt az egyik legmagasabbak (110 ezer), addig a garzon lakásokat itt adják ki a legalacsonyabb áron (58 ezer). Szeged és Debrecen nagyjából hasonló árakkal rendelkezik, az átlagos méretű lakásokat 100 ezer forintért, míg a garzon lakásokat 80-85 ezer forintért adják ki. 

Pécs esetében az átlagos bérleti díj 95 ezer forint, arányában azonban itt a legmagasabbak a garzon lakások díjai (80 ezer), így itt az egyetemistáknak jobban megéri csoportosan kivenni egy 2-3 szobás lakást. Az albérletárak szempontjából a miskolci egyetemisták járnak a legjobban, hiszen a garzonlakások 60 ezer forintos, a nagyobb lakások pedig 80 ezer forintos átlag bérleti díjjal rendelkeznek. 

Forrás: HVG albérletárakra vonatkozó infógrafikái