Albérlet hirdetések értelmező szótára

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha albérlet után nézelődne...

Kezdő és gyakorló albérlők számára egyaránt hasznos fogalmakkal ismerkedhet meg a következőekben.

Az apróhirdetéseket és internetes hirdetéseket böngészve előfordulhat, hogy egy-egy szó jelentését nem ismerjük. Nézzük is meg, mire következtethetünk egy-egy hirdetésből!

Szoba vagy lakás?

A találati listát böngészve talán meglepődhet, ha jóval az átlag alatti árakkal is találkozik. A hirdetéseket átböngészve azonban kiderülhet, hogy az ár csak egy-egy szobára, lakrészre vonatkozik.

Kereséskor ezért ideális, ha árminimumot ad meg, amely segítségével kiszűrheti az irreleváns albérleteket.

Albérlet vagy bérleti jog?

A bérleti joggal meghirdetett ingatlant semmiképpen sem tévesszük össze az albérlettel. De mi is a különbség? Bérleti jog esetében nemcsak a havonta kell fizetnie díjat, hanem már előre meg kell vásárolnia magát a jogot is.

A bérleti jog és az albérlet jelentése különbözik

Az albérletek - a bérleti joggal kiadott lakásokkal ellentétben - jóval kevesebb összegeket emésztenek fel, szerződésben pedig meghatározható a bérlésre vonatkozó teljes időtartam, amely hasonló biztonságot és állandóságot nyújthat, mint a bérleti joggal “vásárolt” ingatlan.

Kaució és bérleti díj

A kaució és bérleti díj nem vehető egy kaptafára. A kaució nem bérleti díj; funkciója az albérlő(k) által okozott károk, jelentősebb mértékű elhasználódások javítása (akár egyfajta fedezetként is vehetjük). A bérleti díj pedig a lakás bizonyos időtartamig tartó igénybevétele ellenében - havi gyakorisággal - befizetett összeg.

A kaució nem bérleti díj

Tehát ha nem tudja befizetni az adott hónapra a bérleti díjat, nem érdemes a kaucióra hagyatkoznia, hiszen – ahogy olvashattuk is – az nem felel meg bérleti díjként; ezért mindenképpen olyan albérletet válasszon, ahol a havi díjat pontosan tudja törleszteni.

Röviden a bérleti szerződésről...

A bérleti szerződés minden esetben biztonságot nyújt a másik féllel szemben. Leszögezhető benne a havi bérleti díj, a bérlés időtartama, a használatra vonatkozó szabályok stb. Akár a főbérlő, akár az albérlő vét a szerződés ellen, a másik félnek – hitelesített dokumentum lévén – joga van fellépnie a szabályszegő ellen. Ha biztosra akar menni egy-egy albérletnél, feltétlenül kérje meg a főbérlőt, hogy közjegyző is hitelesítse a bérbeadást.

Mi a reális bérleti díj, rezsi egy albérletnél?

A kereséskor láthatjuk, hogy hasonló elhelyezkedésű és tulajdonságú albérletek ára tehát jórészt ugyanazon árfekvésben van, tehát így vehet egy átlagot, amihez később viszonyíthat.

A hirdetéseknél a bérleti díj mellett legtöbb esetben fel szokták tüntetni a rezsi díját is. Mivel ez számtalan szemponttól függhet (pl. fűtésszezon, ottlakók száma), nem feltétlenül hagyatkozhat erre az adatra; tehát ha úgy dönt, hogy ad egy esélyt az ingatlannak, feltétlenül kérdezze meg, hogy a feltüntetett összeg pontosan milyen körülményekre is vonatkozik (hány személy, téli-nyári időszak, energiafogyasztás stb.).

A komfortfokozatokról az alábbi, könnyen áttekinthető táblázatból tájékozódhat.