TV eltakarása - elrejtsem vagy ne rejtsem?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Van, aki utálja, ha a nappaliját elrondítja, másokat nem zavar, megint mások kihozzák belőle a maximumot.

HA ZAVAR
Amennyiben zavarja a hálószobában, nappaliban vagy éppenséggel a konyhában a kikapcsolt lapostévé nagy fekete képernyője, mutatunk néhány egyszerűen nagyszerű, meg néhány kissé bonyolultabban kivitelezhető műszaki megoldást a TV-képernyő elrejtésére.

A következő ötletek segítségével elrejtheti televízióját

FÜGGÖNYÖZÖTT
A tévéből álablakot csinálva, rendes függönyt lehet elé függeszteni, amit szükség esetén be, ill. elhúzhatunk. Ez a megoldás főleg hálószobákban néz ki jól.

SÜLLYESZTETT
Konyhaszigetbe vagy akár egy önmagában álló komódba süllyeszthetjük a tévénket, amit egy motorizált lift mozgat ki, ill. be a bútorba. Mindenhol nagyon elegáns megoldás, de egy kicsit beruházásigényesebb.

TOLÓAJTÓS
Egy sínre függesztett, vízszintesen eltolható, a fal hátteréhez teljesen illeszkedő tolóajtó mögé is rejthetjük a tévét. Igazán trendi megoldásként a tolóajtóra akár egy képet is kirakhatunk, amit tévézéskor eltolunk az egyik irányba. Stílusos megoldás, és viszonylag olcsón kivitelezhető.

Designelemekkel is "láthatatlanná" tehetjük a TV-t

ZSALUGÁTEREZETT
Alapgondolata, hogy a TV-t kétoldalra nyíló zsalugáter mögé rejtjük. Kandalló fölött vagy szekrénysorban elhelyezett tévékhez ideális megoldás. Továbbgondolt változatában a lamellás zsalugáterek helyett rétegelt lemezes zsalugátert használunk, amire akár saját kezűleg felpingálhatjuk művészi alkotásunkat. Drámai lesz a hatás!

LIFTES
A tolóajtóhoz hasonló megoldás, csak itt nem vízszintesen, hanem függőlegesen mozdul el a takarás; ami lehet egy nagy tükör, vagy éppen egy műalkotás is. Kényelmes, ugyanakkor beruházásigényes, mert a takarást távirányítású lift mozgatja fel-le.

A liftes változat jóárasított alternatívája szerint szimplán ráakasztjuk a festmény(ünke)t a tévére. Talán egyetlen hátránya, hogy tévénézés közben útban lehet a kép.

Fontos szerepet játszik a TV megfelelő elhelyzése is

EMELŐABLAKOS
A lifthez hasonlóan itt is függőlegesen mozog el a takarás, ugyanakkor mindezt egy bútorkeretben teszi. Pont úgy működik, mint egy amerikai emelőablak. Üveg helyett természetesen bármilyen keretkitöltőt alkalmazhatunk, pl. tükröt vagy öntapadós tapétát. Ez is a költségesebb megoldások közé tartozik.

MAXIMALIZÁLT
Megfontolandó, hogy a takarási módok helyett a tévénk okosítása mellett döntünk-e. Néhány high-end készülék már rendelkezik háttérmóddal, ami lehetővé teszi tévénk számára, hogy digitális képkeretként működjön. Ebben az esetben nincs más tennivalónk, mint beállítani a tévénken azokat a képeket, amiket látni szeretnénk, és körberakni a TV keretéhez méretben és színben illő hagyományos képekkel.

Másik hasonló megoldás, ha a TV körüli hátteret állítjuk be a tévénkre is, így szinte láthatatlanná tesszük azt. Ezekhez energiatakarékos frameless tévére lesz szükség.

HA NEM ZAVAR
Azért reméljük, hogy akit egyáltalán nem zavar a képernyő feketesége a falon, nos, ők sem teljesen fölöslegesen olvasták el mindezt...