Konténerház – a jövő otthona Magyarországon?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A konténerház bár Magyarországon még kevésbé ismert, de hatalmas lehetőségeket tartogat magában. Ráadásul csak egy telek kell hozzá, és indulhat is a móka!

Nem kell építőanyagot és kőműveseket fizetni, és még az építkezést sem kell mindennap meglátogatni, hogy flottul menjen minden – ugye, hogy jól hangzik? A törvényeknek köszönhetően azonban nem ilyen könnyű egyik pillanatról a másikra házat varázsolni. Vajon van jövője kis hazánkban a mobilházaknak?

Magyarországon szinte minden nagyobb városban találkozhatunk egy-egy darab irodakonténerrel. Funkciójukat tökéletesen ellátják, mobilisak, és legtöbbször olcsóbbak, mint a hagyományos értelemben vett irodaházak. A lakóingatlanként funkcionáló konténerek azonban nem ilyen elterjedtek, mivel igen kevesen ismerik még ezt az opciót hazánkban.

A tengerentúlon már igen népszerűek a lakóházként funkcionáló konténerekforrás: honomobo.com

Mi is pontosan a konténer? Ha úgy tetszik, egy előre elkészített ház. Az épületek közé nem feltétlenül sorolható konténert szinte lakhatásra készen illesztik be a meglévő telekre, akár – bizonyos keretek között – magunk is kiválaszthatjuk, hogy hova kerüljön. (Gondoljunk csak a legóra!)

Hátránya, hogy támogatás (lakástakarék, csok stb.) nem igényelhető rá, továbbá – az önkormányzati hivatal szabályaitól függően – legtöbb esetben nem adják meg a lakhatási engedélyt.

Előnye, hogy kevesebb dolog van vele, mint egy biztos alapokon nyugvó házzal, de a végleges beköltözés előtt még néhány technikai dolgot nem árt megcsinálni. Például:

  • elektromos hálózat kiépítése
  • víz bekötése, vízvezetékek szigetelése (a téli fagy miatt)
  • hőszigetelés, fűtés
  • nyílászárók beépítése

Konténerház építéseforrás: stylemagazin.hu

A konténerházak ára igen változó, felszereltségtől és nagyságától függően akár 10 millió forint is lehet, de olcsóbb, egymilliót érő társait is megtalálhatjuk a piacon.

Summa summarum: a konténerháznak – lakóingatlanként – úgy tűnik, jelenleg még nincs létjogosultsága Magyarországon az érvényben levő, mobilházakra vonatkozó törvények miatt.