3 lakberendezési hiba, amibe minden magyar arccal beleszalad

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy szoba vagy egy nappali berendezése már régen nem arról szól, hogy befér-e a bútor vagy sem. És nem is csak pénzkérdés. Az meg, hogy hogy sikerül, főleg nem.

Minden kiadó lakás mérete adott. Egy albérlet általában feleakkora, mint amekkorában igazán jól éreznénk magunkat. Mégis jórészt rajtunk áll, hogyan használjuk ki a rendelkezésre álló teret, mit hozunk ki a lehetőségekből.

1, FALTÓL FALIG

A legnagyobb lakberendezési hiba, amibe szinte mindenki beleesik az az, hogy tényleg kihasználják a rendelkezésre álló teret és megpróbálják a lehető legteljesebb mértékben betölteni azt. Így lesz a viszonylag nagy és tágas albérletből egy szűkös és túlzsúfolt lakás.

Faltól falig érő ormótlan bútorok

A jó hírünk ezzel kapcsolatban az, hogy a kevesebb több - és sokkal kevesebbe is kerül! Ne hagyjuk magunkat elcsábítani egy olyan ülőgarnitúrával, amit mindig is szerettünk volna, és még éppen befér a nappalinkba. Helyette inkább takarékoskodjunk, és újítsuk fel a régi kevencünket. Egy újrakárpitozás csodákat tehet. Szintén jó ötlet, ha karfa nélküli szék mellett döntünk, hiszen minden centiméter számít. Kevesen tudják, hogy egy szabad falfelületre kiakasztott sok, kis kép szűkíti a teret, míg egyetlen nagy tágítja.

Kevesebb bútor, több tér, jobb közérzet

2, FEHÉR MINDEN

Azt is sokan tudják már, hogy a sötét színű falak és a tekintélyes méretű, jó magas bútorok kizárólag nagy és erősen benapozott terekben mutatnak jól. Ezért manapság nagyon elterjedt az az egyébként nem rossz elképzelés, hogy világos falszínekben és alacsony bútorokban gondolkodnak. Ezzel eddig nincs is semmi baj mindaddig, amíg kórházat nem csinálunk a lakásunkból, és mindent ki nem fehérítünk a padlótól a mennyezetig.

Fehér minden

Nem szabad félni a színektől. Ha nem kényes patikamérlegen egyensúlyozzuk ki a színeket, hanem be merjük vállalni, hogy egy-két szabályt igenis megszegünk, sokat nyerhetünk vele. Mi történik, ha a szoba egyik fala igenis erős vagy sötét árnyalatú? Mondjuk tűzvörös, tengerészkék vagy csokoládébarna. Nos, az előtte elhelyezett olcsó vagy régi bútorokról eltereli a figyelmet. Falfestésre nincs mód? Válasszunk egy színes, mintás szőnyeget hozzáillő kiegészítőkkel, ahogy ezen a képen is látható. Persze azért mértéktelen túlzásokba sem szabad esni.

Csajos szoba

3, FÜGGÖNYKÉRDÉS

Általános hiba, hogy a függönyöket közvetlenül az ablak fölül lógatják alá. Ezzel kifejezetten szűkítik a teret.

Függöny alacsonyan

Ellenben ha a függönyt a mennyezetre - vagy közvetlenül alá - függesztjük, és egészen a padlóig engedjük lelógni, jótékonyan becsapjuk a szemet, továbbá tágítjuk a teret.

Függöny a magasbólForrás