Frissen felújított bérlakásokba költözhetnek Szegeden a rászorulók

MTI // 2017.07.04
Szociális alapon, a piaci ár harmadáért veheti majd 600 szerencsés család bérbe a lakásokat

Szegeden három év alatt hatszáz önkormányzati lakást újítanak föl és adnak bérbe pályázati úton, a piaci ár harmadáért rászoruló családoknak - közölte Botka László polgármester a csongrádi megyeszékhelyen.

A szegedi közgyűlés június 23-án elfogadta a lakásrendelet módosítását, így a pályáztatás során a korábbiaknál nagyobb súllyal veszik figyelembe a szociális szempontokat.

Önkormányzati pénzből újítják fel a bérlakásokat Szegeden
Önkormányzati pénzből újítják fel a bérlakásokat Szegeden (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

A polgármester közölte, az IKV üzlethelyiségek bérbeadásából származó bevételét visszaforgatva tavaly a város 204 önkormányzati bérlakást újított föl. Idén 220 ilyen ingatlan rekonstrukciója történik meg, jövőre pedig 200 lakásét tervezik. Így három év alatt 600 rossz állapotú vagy korábban visszaadott bérlakás újulhat meg.

A módosított rendelet szerint a pályáztatás során 70 százalékos súllyal veszik figyelembe a szociális szempontokat.

Kiemelten vizsgálják a gyermekek számát, pluszpontokat kapnak a tartósan beteg, fogyatékkal élő, korábban állami gondozott pályázók.

A jelentkezőket pontszám szerint rangsorolják, akik ebben a sorrendben választhatnak a meghirdetett lakások közül - ismertette a politikus.

Az országban több tízezer önkormányzati lakás áll üresen, egy állami támogatással megvalósuló bérlakásfelújítási-program indulásával sok rászoruló család lakhatását lehetne megoldani - mondta Botka László. 

Joób Márton, az önkormányzat szociális bizottságának elnöke elmondta, Szegeden jelenleg 3700 család él szociális bérlakásban. A rendeletmódosítás nyomán a jelentkezőknek nem kell pályázati díjat fizetniük.

Forrás: MTI

Kiadoalberlet.hu
Kövessen minket:

Facebook gomb
MTI hírfelhasználó