Felújítás az albérletben – Ki fizeti?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sokan inkább lemondanak az igényeikről, hogy olcsóbb albérlethez jussanak.

Sok kiadó ingatlan akad, ahol még szocreál a konyhabútor és virágmintás tapétával is találkozhatunk. Az első pár hónapban még úgy vagyunk vele, hogy jó lesz ez, kibírjuk.

Majd ahogy telik az idő, egyre többet gondolunk arra, milyen jó is lenne egy új akril kád a régi rozsdafoltos helyett, vagy a tapéta után szívesebben néznénk egy pasztellszínű falat. Jó az elhelyezkedése, és egy pici felújítással a tökéletes albérlet lehetne.

Ekkor merülhet fel a kérdés. A felújítás költségét, cserét ki állja, a bérbeadó vagy a bérlő?

Bármilyen átalakítás előtt kérje a tulajdonos engedélyét

Egyszerű a helyzet, ha írtunk bérleti szerződést, az abban foglaltak alapján gyorsan megállapítható, hogy kinek, mit kell fizetnie. Nehezebb a helyzet, ha a szerződésünk nem tér ki ezekre, vagy egyáltalán nem készült írásos megállapodás.

Mit tehetünk akkor?

Tisztázzuk, a lakás állapotáért a bérlő a felelős, kötelessége megőriznie a bérlemény állagát. Viszont az ingatlan értékét növelő beruházások, felújítások a tulajdonost terhelik. Az is a bérbeadó feladata, ha a rendeltetésszerű használat során valami tönkremegy a lakásban - azon eszközök közül, amelyek a bérleményhez tartoznak -, hogy megszereltesse vagy kicserélje. Ilyen például a kazán, a mosógép vagy a vízmelegítő.

Célszerű bármilyen felújítás vagy csere előtt egyeztetni a tulajdonossal, és hozzájárulását kérni. Ekkor a költségek megoszlását is gyorsan elrendezhetik. Gyakori megoldás, hogy ha a bérlő fizeti egy részét a felújításnak, akkor annak teljes összege beleszámít a bérleti díjba, azaz lelakható.

Amennyiben a bérlő a bérbeadó engedélye nélkül végez átalakítást, felújítást, könnyen előfordulhat, hogy a tulajdonos kéri az eredeti állapot visszaállítását, vagy nem hajlandó a költségeket megtéríteni.  

Mindenféleképpen egyeztessen, de még jobb megoldás, ha a bérleti szerződésben rögzítik a felújítással kapcsolatos feltételeket.

Fontos azonban tudni, hogy a bérlő jogosult lehet a lakásban végzett beruházások megtérítésére attól függetlenül, hogy nem állapodott meg a tulajdonossal előre. Minden ilyen jellegű kiadásáról kérjen számlát és őrizze meg a későbbi esetleges problémák könnyebb kezelése érdekében.