Vigye ingyen álmai kastélyát

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mesebeli kastélyok, ősi várak, régi fogadók - az olasz kormány 103 történelmi épületét ingyen adja.

Olaszországot a legszebb adottságokkal látta el a Teremtő. Vannak hóval borított hegyei, csodálatos tengerpartjai, történelmi korokat idéző városrészei, műemlékei és várromjai. Rengeteg turistát vonz az ország, mind az építészeti látványosságai, mind a konyhája méltán népszerű a látogatók körében.

Középkori iskolaFotó: Agenzia del Demanio

Ha korábban beleszeretett a tájba, akkor most itt a lehetőség, hogy szert tegyen egy kastélyra vagy egy kolostorra.

Az olasz kormány 103 történelmi épületét kínálja fel ingyen a jelentkezőknek.

A listán több kastély, vár, kolostor szerepel, de vannak kisebb házak és régi fogadók is a tételek között.

Olasz várromFotó: Agenzia del Demanio

Túl szép, hogy igaz legyen? Bizony. Az ingyen elvihető történelmi épületnek ára van.

Olaszország több feltételt is szabott a pályázóknak. Az ingyen ingatlanért cserében azt kérik, hogy az új tulajdonos újítsa fel, vagy állítsa vissza egykori pompájába az épületeket, hogy ismételten vonzó turisztikai célpontok lehessenek.

Gazdára váró kastélyFotó: Agenzia del Demanio

Az olaszországi Állami Vagyonügynökség és Kultúrális Örökség Minisztériuma elmondta, ezzel az a céljuk, hogy a túlzsúfolt turistacélpontokat mentesítsék, és ezekre a felújított területekre irányítsák a figyelmet. A pályázatban szereplő épületek többsége valamilyen turistaútvonal mellett fekszik, vagy már kialakított biciklis útvonal vezet arrafelé.

Alapvetően olyan vállalkozókat keresnek, akik 40 év alattiak és a felújításért cserébe üzemeltetési jogot kapnának. Ez a jog 9 évre szólna, melyet ugyanennyivel lehetne meghosszabítani. Egyes esetekben pedig akár 50 éves üzemeltetési jogot is adna az olasz állam.

Ha a program sikeresnek bizonyul, az olasz kormány további 200 hasonló ingatlant adna oda ugyanezen feltételekkel a sikeres pályázóknak.