Középkorú lakásvásárlás?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ki ne szeretné a saját lakás nyújtotta előnyöket élvezni? Az albérlet költsége zsebben marad, többet lehet a tejbe aprítani. A magyar embernek elérhető mindez?

Nagyot fordult a piaci álláspont az ingatlanos világban. Míg a tavalyi év a lakásvásárlásról szólt, idén a családi házak és társasházi lakások vannak a porondon. Egy korábbi felmérés szerint a magyarok idén jelentősen nagyobb érdeklődést mutattak a nagyobb ingatlanok iránt, ahol a családi élet főszerepet tölthet be. 

A növekedési tendenciához - ha nem is nagy mértékben - de hozzájárult a CSOK. Az emberek nagy többsége gondol a kényelemre. Egy családi ház ehhez megfelelő alapkőként szolgál. A csavar a történetben, hogy a magyarok túlnyomó többsége, a középkorú életszakaszában jut el odáig, hogy ingatlanvásárlásra adja a fejét. 

Egy felmérés szerint a legkeresettebb a 2 szobás, 30 millió forint értékű ingatlan.

Legkeresetebb a kétszobás ingatlan

Az érdeklődők aránya a szobaszám igények alapján a következőként alakult a felmérésben:
Kettő szoba - 28%
Három szoba - 26%
Négy szoba - 16%
Nem határozta meg - 30%

Az érdeklődők túlnyomó többsége - 80 százaléka - a 30 millió forintos értékhatárt tűzték ki. E felett csak kevesen keresnek ingatlant (17,9 százalék).

A legkeresettebb Budapest és Pest megye területe, a válaszadók 40 százaléka keresne lakást ebben a régióban. A legkisebb érdeklődés Békés, Heves, Csongrád, Nógrád, Vas és Zala megyék iránt mutatkozott. Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megyék ingatlanjai a felmérésben résztvevők több, mint 5 százalékát vonzotta.

A felmértek átlagos életkora 46 év volt. A Közép-Magyarországi régióban 44 éves korukban vásároltak ingatlant, a budapestiek 47 éves korukban.

40 fölött vásárolnak a magyarok ingatlant

A felmérés szerint az albérletben élők áltagos életkora 40 év; hat évvel kevesebb mint, a saját ingatlant vásárlóké.

Innen megtudhatja, hogy lakást venni vagy bérelni lenne érdemesebb »