Venni vagy bérelni, az itt a kérdés

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mindenki saját lakást szeretne, pedig az albérletnek is megvan a maga előnye. Hosszabb távon biztos, hogy venni éri meg jobban.

A saját ingatlannak és a lakásbérletnek is megvannak a maga előnyei.

Míg nyugaton sokkal elterjedtebb, hogy bérlik otthonukat, addig Magyarországon a lakosság közel 90 százaléka saját ingatlanba költözne.

Sokszor azonban indokolt lehet az albérlet. Ha rövidebb távú tartózkodásra rendezkednek be a munkájuk miatt, vagy felsőoktatási intézménybe járnak esetleg párkapcsolat terén ki szeretnék próbálni az együttélést, célszerű először bérelni.

4 ok, amiért érdemes albérletben lakni:

  1. Fix költségek
    A bérleti díj tervezhető. Egy jól megkötött bérleti szerződés esetén akár hosszú évekig változatlan. A felújítás és javítás költsége is a tulajdonost terheli.
  2. Megtakarítás
    Ha bútorozott ingatlant választ még a berendezésre sem kell plusz költséget fordítania.
  3. Nincs kockázat
    Független az ingatlanpiaci változásoktól; érdektelen, hogy a lakás értéke nő vagy csökken. Nincs röghöz kötöttség vagy hosszútávú elköteleződés egy bank felé.
  4. Rugalmasság
    A bérleti szerződés bármikor felmondható, ha a munka miatt költözni kell, vagy jön a második gyerek és nagyobb lakásra lesz szükség. Egyszerűbb a költözés, és még a kaució is visszajárhat.

Viszont, ha az alapján vizsgáljuk a kérdést, melyik éri meg jobban anyagilag, akkor továbbra is azt mondhatjuk, hogy hosszabb távon a saját tulajdonú lakás a nyerő.

Saját lakás vagy albérlet?

Mikor azt mérlegelik, hogy saját lakás vagy bérlemény, akkor igazából egy komoly gazdasági döntést kell meghozniuk. 

Figyelembe kell venni az úgynevezett fedezeti időtávot, mellyel könnyen kiszámítható, hogy hány éven belül térülhet meg a saját ingatlan vásárlása a bérlettel szemben.

A számítás lényege, hogy - az ingatlanvásárláskor felmerülő összes költséget, a törlesztőrészletét is figyelembe véve - könnyen össze lehet hasonlítani a vásárlás költségét a bérleti díj mértékével. Így megkapja, hány éven belül lesznek a vásárlásból adódó költségek alacsonyabbak, mint a bérleti díj.

Egy korábbi felmérés szerint az ország legtöbb városában a fedezeti időtáv nem haladja meg a 4 évet, ezen túl azonban a vásárlással járó költségek már alacsonyabbak, mint bérlés esetén.

Egy másik kutatás szerint a magyarok az életük során átlagosan mindössze három ingatlanban laknak, vagyis jóval hosszabb ideig maradnak egy lakásban, mint a fedezeti időtáv.

Egyértelmű tehát, hogy hosszabb távú letelepedési szándék esetén lakást vásárolni sokkal jobban megéri - még hitelből is -, mint bérelni.