5+1 titok garzon albérlet jobb helykihasználásához

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Helytakarékos ötletek, mert a garzonlakásban megfizethetetlen kincs a hely

Az albérletek közül a garzonlakás kínál anyagilag is vállalható alternatívát a nagyvárosi lakhatás megoldására. Van azonban valami, amiben bizony feltétlenül meg kell alkudni és ez nem más mint a hely. Mert abból bizony kevés van. Érdemes tehát jól kihasználni a rendelkezésre álló teret. A lusták és rendetlenek viszont itt igazán élhetnek: bármit is hagyjanak el a lakás valamely területén, csak egy helyiséget kell feltúrni, hogy megtalálják...

 

1. Többfunkciós bútorok
Egy garzonban semmi sem csak annyi mint ami. Minden egyes berendezési tárgy egyben tárolóhelyként is kell funkcionáljon. Az egyfunkciós dohányzóasztal nem gyere be, viszont egy megfelelő méretű, ódon utazóláda kiváló dohányzóasztal, amibe ráadásul rengeteg cucc elrejthető. Az ottomán semmiféleképpen sem lehet csupán egy ülőbútor vagy lábtartó, hanem feltétlenül kell legyen benne tárolórekesz, valamint lennie kell hozzá egy levehető asztallapnak, amivel rögtön kávézóasztalkává vagy dolgozóasztallá tudjuk alakítani. Az se hátrány, ha fékezhető kerekek segítségével akkor is könnyedén odébb tolhatjuk egyedül, ha éppen fullosan tele van az egyetemi jegyzetekkel.

aminx.com

2, Tételes tárolási terv
Kegyetlen dolog bepréselni egy életet egy garzonba, de azért nem is lehetetlen. Ehhez meg kell tervezni minden egyes használati tárgy és ruha helyét, ill. megindokolni létjogosultságát. Ha egy ruha képes volt egy évet lapulni a szekrény mélyén, anélkül, hogy felvettük volna, akkor gyakorlatilag fölösleges, ki kell dobni.

Szekreny

Érdemes végiggondolni és valóban tételesen meghatározni, miből mennyi és hova kerül. Edények, poharak, serpenyők, háztartási gépek, stb. Feketepont és megengedhetetlen luxus, ha minden haszontalanság bekerül egy szekrény mélyére. Szanáljunk bátran, minden űr előbb-utóbb betölti magát.

3, Gondolkodjunk térben és függőlegesen
Ne csak az alapterületet foglaljuk el és töltsük ki, hanem a teljes teret: a padlótól a mennyezetig. Könyvespolc vagy gardrób, egyre megy, az se baj, ha betakarnak egy teljes oldalfalat, csak padlótól plafonig tegyék. Egy világos könyvespolc kifejezetten jól néz ki színes könyvekkel, tálakkal, vázákkal, ahogy egy tükrös, tolóajtós gardrób se uralja le a helyiséget, inkább tágítja a teret.

Szekreny

A ruhák tárolásánál is érdemes áttérni a vízszintesről a függőleges vállfás rendszerűre. Ezt úgy is megtehetjük, hogy nem szekrényben, hanem szabadon hagyjuk őket érvényesülni. 50%-kal kevesebb helyen elférnek és sokkal könnyebben hozzájuk lehet férni.

4, Világos, alacsony és keskeny
Sajnos a garzonlakás nem az a környezet, ahová a családi bútorörökségek elhelyezhetők. Ki kell tagadni a túlméretezett franciaágyat, a pihepuha TV-nézős fotelt és általában a nagy méretű, magas, sötét bútorokat. A háromajtós ruhásszekrény helyett válasszunk mennyezetről lelógatott látszóvállfás megoldást. Fogjuk fogyókúrára a bútorokat!

Szekreny

Engedjünk be annyi fényt, amennyit csak tudunk, valamint a fal és a bútorok színe is legyen kifejezetten világos, csupán minimális mennyiségű élénk kiegészítővel. A világos színek tágítják a teret, a sötétek szűkítik.

5, Legyen egy akármilyen koszfogó a bejáratnál
Nem szabad elfogadni, hogy a szélfogó csak a nagy lakások kiváltsága. Egy ügyesen leválasztott icipici szélfogó is megteszi, ahova a cipőt, kabátot, esernyőt ledobhatjuk és máris nem visszük be tovább a koszt a lakótérbe.

Lábtörlő, porfogó

Amennyiben nincs lehetőség egy ilyen zsilip létrehozására, akkor jól jöhet egy ajtó mellé elhelyezett szekrény is, ahova mindent behajigálhatunk. Ha ez sem megoldás, akkor dönthetünk egy nyitott, polcos-akasztós kombó mellett is. Kevésbé feltűnő mint a szekrény, mégis ugyanolyan praktikus.

+1, A 8 perces szabály
Egy garzonban azonnal meglátszik a rendetlenség, főleg ha nem fordítanak rá kellő figyelmet. A 8 perces szabály a rend megtartásához ad nélkülözhetetlen támpontot, ugyanis ez azt mondja ki, hogy minden nap ennyi időt kell szánni arra, hogy az ember elpakoljon maga után.

Tiszta szoba 8 perc alatt

Célszerű ezt a 8 percet a lefekvés előtti időszakra beidőzíteni, mielőtt teljes káoszba fordulna a napi rohanás után a helyiség minden szeglete. A 8 perces szabály betartásával nem csak tisztább és rendezettebb lesz a lakótér, hanem a garzon is tágasabbnak tűnik majd.