Társasházakat bírságolt az OKF

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A legtöbb bírságot a menekülési útvonalak leszűkítése miatt szabták ki a katasztrófavédelmi kirendeltségek az őszi ellenőrzéseken.

Bár kis mértékben javult a középmagas és magas lakóépületek tűzvédelmi helyzete, még mindig sok a szabálytalanság. A legtöbb bírságot a menekülési útvonalak leszűkítése miatt szabták ki a katasztrófavédelmi kirendeltségek az őszi ellenőrzéseiken. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint a katasztrófavédelmi kirendeltségek szeptemberben és októberben több mint kétezer középmagas és magas (azaz 13,6 méternél magasabb) lakóépületben ellenőrizték a tűzvédelmi szabályok betartását.

Veszkijarat

Azt tapasztalták, hogy kis mértékben javult ezeknek az épületeknek a tűzvédelmi helyzete, ami a hatósági ellenőrzéseknek, valamint a lakóközösségek, a fenntartók és a közös képviselők tájékoztatásának köszönhető.  A társasházakban mindig központi kérdés, hogy milyen állapotban vannak és mennyire járhatók a kiürítési útvonalak. Mint kiderült, sok helyen ezeket az útvonalakat éghető anyagú, jellemzően linóleumburkolat borítja.

 

Azt tapasztalták, hogy több helyen leszűkítették a kiürítési útvonalat, illetve éghető anyagot tároltak ott. Ötvenöt helyen lezárták a tetőre vezető ajtót, és a kulcs nem volt a kulcsdobozban, tíz épületben pedig nem lehetett átjutni a szomszédos lépcsőházba. A hatósági ellenőrök 280 esetben azt állapították meg, hogy a lakók nem a rendeltetésük szerint használták a közös tereket.

kiajaratmutato

Az 1355 ellenőrzés alatt 3185 hiányosságot tapasztaltak, és 110 esetben szabtak ki tűzvédelmi bírságot, leggyakrabban a menekülési útvonal leszűkítés miatt. Csaknem nyolcszáz esetben hatósági felhívással éltek, és kiadtak 38 kötelezést is. A szabálytalanságok megszüntetését folyamatosan figyelemmel kísérik.

Forrás: MTI