Mi lesz a nm-enkénti 1000 Ft-tal?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Jó hírünk van az albérletet kiadók számára.

A kormány egyáltalán nem tervezi új albérletadó bevezetését, hiszen a 2017-es költségvetés az adócsökkentés költségvetése, így szó sincs bármiféle új adónem bevezetéséről - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-nek csütörtökön eljuttatott közleményében.

Kiemelték, a lakáskiadók adózási szabályai egyértelműek:

  • ha valaki szálláshelymegosztó portálon keresztül adja ki lakását, az adóköteles fizetővendéglátásnak minősül, amelyhez adószám kiváltása, illetve a tevékenység végzéséhez a jegyző engedélye szükséges.
  • Aki pedig hosszú távra adja ki lakását, az albérletkiadás, amely után ugyancsak adót kell fizetni.

Az albérletkiadást nem sújtja új adó

A közlemény szerint a tárca folyamatosan figyeli és elemzi a piaci viszonyokat és szükség esetén - minden, erre vonatkozó észrevételt, ötletet megfontolva - a szabályozás egyszerűsítésére, könnyítésére tesz javaslatot. A kormány már korábban is jelentősen csökkentette a bérbeadók terheit, példaként említették, hogy annak, aki hosszú távra adja ki albérletbe az ingatlanát, nem kell adószámot kiváltani.

Az internetes közösségi szálláshelymegosztó-portálok kiszélesítették a magyarországi bérbeadók lehetőségeit. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal már tavasszal megkezdte az adatok elemzését. Egyetlen portál adatainak szisztematikus vizsgálatából kiderült, hogy májusban 5.206 bérbeadó 8.299 ingatlant kínált - olvasható az NGM közleményében.