Albérlet vagy kollégium?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egyszerűnek tűnik a kérdés, de a válasz már nem annyira az.

A napokban ki fog derülni, kit hova vettek fel és elindul a hajsza az albérletekért és kollégiumi férőhelyekért. Stratégiai döntést igényel, hogy melyiket válasszuk. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Közös pont a bizonytalanság.

ALBÉRLET

Hihetetlen nehéz dolga van ma annak, aki megfizethető árú kiadó albérletet keres a központban. Halmozottan hátrányos helyzetből indulnak, akik mindezt rokoni vagy jóbaráti segítség hiányában vidékről kénytelenek lemenedzselni. Az Airbnb betett az albérleteknek, indokolatlanul feltornázta az árakat és hiányt okozott az albérletek piacán.

Az albérletkeresőknek fel kell készülniük a harcra: gyorsnak és tájékozottnak kell lenniük, de az sem baj, ha a szerencsével sem állnak hadilábon. Előfordult már olyan, hogy a tulajdonos a kölcsönösen aláírt bérleti szerződést a kaució átvételének másnapján - minden indoklás nélkül - lemondta és visszakérte a kulcsokat. Szegény bérlők pedig kezdhették újra az egészet.

Kollégiumi szoba berendezés inspiráció

Az IKEA inspirációja egy kollégiumi szobára - albérletre is kiválóan alkalmazható

Sok esetben az internetes keresőoldalak sem segítenek, mert gyakorlatilag percek alatt elkelnek a lakások és a hirdetők gyakran elfeledkeznek a kiadó lakáshirdetéseik visszavonásáról. Az ingatlanközvetítők által feladott hirdetések sem megbízhatók, hiszen mire telefonon utolérik az ingatlanost, addigra már a lakást szintén kiadták - rosszabb esetben úgy, hogy erről közvetítőt se tájékoztatják. Olyanról is hallottunk már, hogy az ingatlanközvetítők pénzt kértek a címek kiadásáért az albérletkeresőktől...

Aki sikerrel verekszi át magát ezeken az akadályokon, végül boldogan költözhet be privát rezidenciájába. Jó esetben nem kell osztozkodnia a szobáján senkivel, rosszabb esetben szobatársa is lesz - akárcsak a kollégiumban. A nyugalomért és intimitásért viszont drága árat kell fizetni. Egy fővárosi kiadó szobáért általában 50.000-et, míg egy garzonért 100.000-et, nagyobb lakásokért akár ennek töbszörösét is elkérik a tulajdonosok, akik ráadásul még meg is válogatják a bérlőiket.

A megpróbáltatásokért azonban bőven kárpótol az intimitás, csendes tanulás és a biztonság lehetősége.

KOLLÉGIUM

Na, ott van a nagy élet! Ez a kollégium legnagyobb előnye és hátránya is egyben. Visszahúzódó maguborkák vagy megszokják vagy megszöknek. Megfigyelhető egy trend a felsőoktatásban: akik albérletben kezdik, vágyódni fognak a társasági élet után és kollégiumban végzik. Akik koleszban kezdik, besokallnak és inkább albérletbe mennek, csak hogy egy kis nyugalomra találjanak. De persze olyan is van, aki bírja és végig is csinálja.

Fiús kollégiumi szoba berendezés inspiráció

Ez is IKEA, de inkább fiúknak szóló berendezési terv

A kollégiumban azért van néhány dolog, amit tényleg meg kell szokni: sose tudod, a tusoló éppen férfi vagy női, erről csak kérdezéssel vagy bepillantással lehet meggyőződni. Van, amikor jó gyerekekhez hasonlóan el kell menni moziba, hogy egy pár zavartalanul élvezhesse egymás társaságát. A falakra sok esetben nem lehet posztereket kitenni, ragasztóval sem, de még a szögbeverést is megtilthatják. A letűnt kommunizmus is a koleszban él tovább: a magántulajdon itt sajátos értelmezést nyer...

Mindezek mellett azonban a kollégium az, ahol bármiről bármit, szinte azonnal meg lehet tudni vagy be lehet szerezni. Aki kollégista, olyan össznépi intelligencia részese lehet, amit csak több száz, vagy ezer hasonló helyzetben levő hallgató tud csak összedobni. Életmentő lehet az a rengeteg plusz információ, amihez a kollégisták hozzá tudnak férni. Egy ilyen segítség gyakorlatilag megfizethetetlen, szemben azzal a 15-20.000-rel, amit havonta könnyen ki lehet perkálni.

 

Képek forrása: IKEA