Kiadó albérlet helyett átverés!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Veszhet a kaució - új trükkös módszerre kell felkészülni.

Kivesz a bűnöző egy lakást, majd saját nevében meghirdeti és kiadja másik tíz albérletkeresőnek. A kéthavi kaucióval pedig angolosan távozik. Akár milliós összeg is összejöhet egy-egy keresett környéken "kiadott" lakásból.

A jóhiszemű albérletkeresők teljesen kiszolgáltatottak, hiszen nagyon kevesen kérnek vagy vesznek tulajdoni lap másolatot a kiadó ingatlanról. A kiadó lakás tulajdonviszonyát sem tisztázzák le előre, jobb esetben bíznak a bérleti szerződésben, rosszabb esetben a szóbeli megállapodásban. Ha már megtörtént a baj, nagyon nehéz mit tenni és vajmi kevés esély van a kaució visszaszerzésére.

A jól öltözött csaló több embernek adja ki a házat albérletbe

Szerződéskötés előtt bizonyosodjunk meg róla, a bérbe adó jogosult-e kiadni az ingatlant!


A problémát csak súlyosbítja, hogy egyre kevesebb a kiadó albérlet és nagy a verseny az albérletekért. Ha valaki akadéskoskodik, akkor a tulaj vagy főbérlő simán kiadja másnak a lakást, aki nem problémázik annyit. Pedig megéri odafigyelni a részletekre.

A tulajdoni lapot azért célszerű kikérni - ügyfélkapu regisztráció után ezer forintért beszerezhető -, hogy kiderüljön, valóban azzal tárgyalunk-e, aki jogosult a lakás kiadására tulajdonosként vagy főbérlőként. Utóbbitól feltétlenül kérjük el a jogosultságát igazoló dokumentumot. A tulajdoni lapból az is kiderül, van-e valamilyen végrehajtási eljárás folyamatban, különben bármikor jöhet a végrehajtó és kiköltöztetheti a pórul járt albérlőt.

A legnagyobb biztonságot a bérleti szerződés közjegyzői okiratba foglalása biztosítja.

 

Forrás: Híradó.hu