Újra itt az ősz: az ébredő penész

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az őszi-téli időszakban rendszeresen előjön a probléma: penészesedik a lakás fala, mit lehetne ellene tenni?

A penész bárhol felbukkanhat a lakásban, ahol például a falak nem megfelelően szellőznek, megnövelve így a levegő páratartalmát. Nagyon sokszor a modern hőszigetelés egyik mellékhatása is lehet a penészedés - bárhogy is legyen azonban, nincs mese, a harcot fel kell venni.

Célszerű természetesen magát a problémát megszüntetni, hiszen a festékek és a fertőtlenítőszerek csak "tüneti kezelésre" alkalmasak, a problémát nem megszüntetik, csak látszatmegoldást kínálnak rá. Nézzük meg, milyen lehetőségeink vannak a penészedés kezelésére.

A penészedés legtöbbször az ún. hőhidakon alakul ki, ott, ahol a viszonylag meleg lakás fala valamiért hidegebb, így a pára lecsapódik. Családi házaknál ez a határoló falakon, ill. a sarkokban alakul ki, társasházakban pedig a külső falakon sem ritka látvány, főleg, ha egy-egy szomszéd nem fűt annyira.

A leghatékonyabb módszere a penészedés elleni védekezésnek továbbra is a szellőztetés marad - a legnagyobb párásító "tényező" maga az ember, hiszen lélegzünk, fürdünk, mosunk, szárítunk. Így hát, ha egy helységben megnő a páratartalom, alapos szellőztetés javasolt, így a penészgombáknak esélyük sem lesz megtapadni a nedves falakon. A szellőztetéssel egyszerre űzzük ki a párát és a gomba-spórákat is. Ha a házunk szigetelését modernizálni szeretnénk, akkor érdemes olyan nyílászárót választani, amely bírja a résszellőzés funkciót. A fürdőszobát és a konyhát kell a leginkább a szellőztetésnek alávetni.

A hőhídmentesítés is megoldást kínálhat a problémákra, már ahol lehetséges ezt megoldani: a külső szerkezeti elemek szigetelőrétegeit a csalatkozásoknál résmentesen illesszük egymáshoz, vagy pl. erkély kialakítása esetén külön rögzítsük azt az épület elé, nem pedig a falból kiálló szerkezetet használjuk arra, hogy kialakítsuk a "kiugró" részt. Ennek feltérképezése azonban komolyabb feladatnak bizonyulhat, így érdemes lehet szakértő segítségét kérni a dologhoz.

Ha mégis megjelent a penész a falakon, első lépésként el kell távolítani a fertőzött festékréteget, majd ha kiszáradt, a vakolatig vakarjuk le. Ezt követően javítsuk ki a sérült falrészt, majd innentől kezdve jöhetnek a penészgátló és gombaölő szerek, falfestékek. A festék felhordása előtt alaposan tisztítsuk meg a falat, akár egy hipós vízzel való áttörlés is szóba jöhet.

További, penész-gyilkos praktikák:

  • Ne toljuk a bútorokat a falra közvetlenül - ez esetben ugyanis a falak nem szellőznek megfelelően, és mögöttük jóval könnyebben indul meg a penészedés.
  • Ha hosszabb időre elutazunk, célszerű nyitva hagyni a szekrényajtókat, hogy nedvességtartalmuk a problémás szint alá csökkenjen - így biztosan nem lesznek penészesek a cipők és a ruhák, kabátok sem.
  • Érdemes megfontolni a páramentesítő, légszűrő berendezésekbe való beruházást.
  • Tömény ecet használata: permetezzük a foltokra, de ne mossuk le, majd utána alaposan szellőztessünk ki.

Végezetül pedig jöjjön a kellemetlen igazság: ha a lakásunkban a penészedés szerkezeti problémából adódik, kérjük egy, a szigetelésben járatos szakember segítségét. Mindenképp megéri rákölteni a problémára, mert évről-évre hiábavaló küzdelmet jelenthet, a fellépő lehetséges egészségkárosodásról nem is beszélve.