Kiadnám az albérletem - mire figyeljek oda?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ezekre a pontokra érdemes figyelni, hogy semmi atrocitás ne érjen bennünket ha új albérletbe szeretnénk költözni.

Ha nem akarjuk, hogy az albérlet kiadását követően a NAV kopogjon nálunk, akkor tudni kell, hogy lakás / ház kiadása 2010. augusztus 16. óta adószám kiváltása nélkül, adóazonosító jel birtokában is végezhető, ha:

- a magánszemély nem egyéni vállalkozó.

- az ingatlant nem az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalanynak adja bérbe.

- az ingatlan-bérbeadásra nem választott adókötelessé tételt az általános forgalmi adót érintően.

Érdemes megfontolni azt is, hogy ha az albérlet kiadásakor a bérlő nevére átírjuk a közüzemi szolgáltatást mérő készülékeket (azért, hogy emiatt a közüzemi számlák a bérlő nevére érkezzenek). Ilyen esetben a bérlő által a közüzemi szolgáltató részére fizetett díj a bérbeadónál nem számít bevételnek, ezért költségként sem számolható el.

A mérőórák átíratása esetében egyébként emiatt jellemzően a 10 százalék költséghányad alkalmazását választják az adózók. A befolyt jövedelem után az adó mértéke 16 százalék.

No de mi az albérlet kiadásának menete? Ehhez az alábbiakat ajánlott végignézni, végiggondolni.

1. Érdemes ismerőst, barátot keresni bérlőnek; ha ez így nem jön össze, ingatlanirodák segíthetnek abban, hogy a lehető legkedvezőbb módon tudjuk az albérletünket kiadni.

2. Ha megvan a bérlő, érdemes lefixálni az alábbi dolgokat:

  • bérleti díj

  • fizetés napja

  • bérlet időtartama

  • rezsi költsége

  • lakásberendezés

  • mi történik, ha nem fizet

  • szerződés felmondása

  • kaució, stb. összege

3. Írásbeli szerződés kötése, ahol minden egyértelműen le van írva, aláíráskor két tanú legyen jelen.

4. Lakás átadása kulcsokkal együtt - nyugodtan írjunk jegyzőkönyvet, leltározzuk, milyen lakberendezési tárgyak kerültek átadásra, illetve írjuk fel a közüzemi mérőórák állását is.

5. És végül, ha bármilyen rendezetlen vita van a bérlettel kapcsolatban (bérlő nem szeretne kiköltözni, nem fizeti rendesen a rezsit / lakbért, stb.), késlekedés nélkül forduljunk ügyvédhez, és ne reménykedjünk abban, hogy majd magától rendbe jönnek a dolgok (nem fognak).

Természetesen ez a cikk nem egy teljes és átfogó tudnivaló arról, hogy milyen lépések várnak ránk, ha albérletünket ki akarjuk adni; bízunk azonban benne, hogy jó támpontokat adhat annak, aki úgy dönt, albérletkiadásra adja a fejét.