5 város friss albérletárai

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nézze meg, mennyiért vehet ki lakást, vagy családi házat a mostani bérleti viszonyok közt!

Korábbi cikkünkön felbuzdulva, úgy gondoltuk, készítünk egy kimutatást az albérletárakról, amely a Kiadóalbérlet.hu-n található adatokat használja fel. Felmérésünk ugyan nem reprezentatív, de a valósághoz közelítő eredmények érdekében figyelmen kívül hagytuk a kiugró értékeket, valamint a városok vizsgálatánál a legnagyobb elemszámú hirdetéssel rendelkező településeket elemeztük.

Általánosságban elmondható, hogy 186 ezer forint a honlapunkon lévő hirdetések átlaga. Ugyanakkor fontos tudni, hogy ebbe a statisztikába beletartoznak a lakások és a családi házak is, utóbbiak alacsonyabb esetszámmal, viszont magasabb bérleti díjjal. A kettőt ezentúl külön fogjuk vizsgálni, a torzítások elkerülése végett.

A lakást kiadni szándékozók hirdetéseinek átlaga a Kiadóalbérlet.hu oldalon 177 ezer forint. Nézzük most meg ezeket a lakásokat kicsit közelebbről, szobaszámok tekintetében is.

Láthatjuk, hogy a szobák számával arányosan nő az értük elkért pénzmennyiség is. De ugye az sem mindegy, hogy hol, melyik városban hirdetik a kiadó ingatlant.

Az általunk vizsgált városok a következők: Budapest, Debrecen, Győr, Kecskemét és Szeged. Ezekből a településekből töltik fel hozzánk a legtöbb kiadó lakás hirdetését, valamint ezekből az elemszámokból tudunk használható eredményeket kinyerni. A következő táblázat mutatja a bérleti díjak alakulását az említett városok esetében:

Látható, hogy Budapest a legdrágább, viszont Debrecenben juthatunk a legkedvezőbb áron lakáshoz. Ha a szobák száma szerint kívánjuk tovább boncolgatni az árakat, akkor – szintén a validitás megőrzése miatt – a budapesti viszonylatokat vesszük górcső alá:

Egy egyszobás lakáshoz már szinte egy szegedi átlagáron hozzá lehet jutni Pesten is, a 3-4 szobás ingatlanoknak viszont megkérik az árukat.

A családi házak átlagosan 230 ezer forintért bérelhetőek, az oldalunkon található hirdetések szerint. Ha kiemeljük a budapesti házakat, akkor ez az átlag már 311 ezer forint. Mivel sokkal kevesebben rakják fel családi házas ingatlanjukat kiadásra, a szobánkénti vizsgálat esetükben fals eredményeket hozna.

Reméljük, hogy hasznosnak találták összefoglalónkat, böngéssze kínálatunkat az egyedi ajánlatokért.

Látható, hogy Budapest a legdrágább, viszont Debrecenben juthatunk a legkedvezőbb áron lakáshoz. Ha a szobák száma szerint kívánjuk tovább boncolgatni az árakat, akkor – szintén a validitás megőrzése miatt – a budapesti viszonylatokat vesszük górcső alá: