Nincs, és nem is lesz több kiadó ingatlan - egy darabig még biztos

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nincs elég bérlakás: alig van hol laknia a diákoknak, és azoknak, akiknek nincs lehetősége vagy kedve egy egész életre adósságba verni magukat.

Nem újkeletű a probléma

Mi az oka?

Sajnos évek óta gond, hogy az országban nincs elég kiadó ingatlan, aminek egy fő oka, hogy a rendszerváltás idején sokaknak lehetősége adódott kedvező áron megvásárolni az akkori bérleményüket.

Valószínűleg pont amiatt, hogy nagyon sokáig lakáséhség tombolt Magyarországon a második világháború után, a hazai lakosság számára az egyik legnagyobb érték mind a mai napig a saját ingatlan - ezt a feltételezést támasztják alá az Eurostat legutóbbi statisztikái is.

Keleten a helyzet változatlan

Az Európai Unión belül jellemzően a poszt-kommunista országokban a legmagasabb a saját tulajdonú ingatlanok aránya.

Kulturális nyomás alatt

Míg Nyugat-Európában teljesen elterjedt és elfogadott, hogy valaki akár az egész életét bérlakásban élje le, addig ezt hazánkban lekicsinylően fogadják, és egyfajta társadalmi nyomás nehezedik a lakosság egyes tagjaira, hogy kvázi minden áron saját tulajdonú ingatlanhoz jusson.  Akár úgy is, hogy egész életére olyan mértékű adósságba veri magát, amit lehet, hogy ki sem tud fizetni, ha bármi nem várt esemény történik az életében (betegség, halál, vagy "csak" a munkahely elvesztése).

Hazánk dobogós

Míg a “hanyatló Nyugaton” alig több, mint a lakosság fele él saját ingatlanban, Magyarországon ez az arány 91,3%.

Az Európai Unión belül csak két országban magasabb ez az arány: Romániában 96,1% és Szlovákiában 92,3%. Horvátországban hasonló a helyzet, mint nálunk.

És eközben nyugaton...

Éljen a rugalmas élet!

Ezzel szemben pl. Franciaországban a lakosságnak csupán 64%-a él saját tulajdonú ingatlanban, a népesség többi része bérleményben él, így sokkal rugalmasabb életvitelt tud folytatni. Mivel nincs röghöz kötve, így szabadon és könnyen tud költözni az országon, illetve az Unión belül a munkalehetőségek függvényében.

Bár Hollandiában a lakosság nagyobb aránya, 69% bír saját ingatlannal, ez Svédországban már csupán 64,5%, Dánia és közvetlenül nyugati szomszédunk, Ausztria esetében pedig jóval 60% alatti.

Itthon elértük a mélypontot

Mi okozza a mostani helyzetet?

Mivel az utóbbi években a koronavírus miatt csökkent a bérletek kihasználtsága, ráadásul az alcsony kamatozású hitelek mellett az ingatlanvásárlást és -építést ösztönző intézkedések - mint Babaváró Hitel, CSOK, Zöld Hitel, 0%-os CSOK - is megadták az anyagi hátteret az ingatlanvásárlásokhoz, történelmi szintre süllyedt hazánkban a kiadható ingatlanok aránya.

Hosszútávú veszély

Ez egyfelől jó, hiszen több gyerekkel mégis kellemesebb saját otthonban élni, másfelől viszont hosszútávú kockázatnak teszi ki a családok megélhetését a 20-25 éves időtávra felvett hitel, hiszen amit egyéb esetben saját jövőjére tenne félre egy család, azt jó eséllyel hiteltörlesztésre fordítja.

Ön kiadásra vásárol ingatlant? Számolja ki a vagyonszerzési illeték mértékét egyszerűen és gyorsan az ingatlanok.hu kalkulátorával!