Hogyan találjam meg a tökéletes albérletet?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Megtalálni álmaink lakását nehéz feladat, hiszen az elvárásaink gyakran magasak, a feladat azonban még nehezebb, ha az igényeinkkel sem vagyunk még tisztában.

Vessük papírra, mit is szeretnénk

Ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes albérletet, tisztában kell lennünk azzal, milyen is az ideális otthon számunkra, mit is szeretnénk igazán. Ehhez pedig számos kérdést kell átgondolnunk. 

Elsőként azt, hol is szeretnénk élni:

  • csupán egy település az ideális számunkra, 
  • vagy van 2-3 környékbeli város és falu, ami megfelelő lehet,
  • az adott településen bárhol megfelel vagy van egy konkrét, kedvelt városrészünk.

A következő kérdéskör, melyet át kell gondolnunk az anyagiakra vonatkozik, vagyis, hogy havonta mekkora összeget tudunk szánni az albérletre. 

Mielőtt elkezdesz konkrétan nézelődni érdemes utána járnod, körülbelül milyen áron mozognak az albérletek az adott környéken, ehhez pedig minden esetben számold hozzá a rezsi költséget is, hogy a végösszeg ne érjen váratlanul.

Ezek után érdemes rátérni arra, milyen igényeink is vannak konkrétan a lakással kapcsolatban. Elsőként fontos tudni, hogy mekkora albérletre is van szükségünk, elég csupán egy szoba vagy akár 2-3 plusz helyiséget is szeretnénk.

Emellett fontos kérdés az is, hogy 

Ezek a kérdések természetesen csak a legalabbvetőbbek, hiszen ezek mellett még számos egyéb egyéni prioritás is felmerülhet, mint például, hogy van-e lehetőség legalább ideiglenes lakcímként bejelentkezni az adott címre, vagy használhatjuk-e a már meglévő TV és internet előfizetésünket. 

Hol keresgéljek?

A legelterjedtebb keresési mód még mindig a különféle ingatlanhirdetésekkel foglalkozó weboldalak, mint amilyen a kiadoalberlet.hu is. Ezek előnye, hogy szinte minden kritériumot beállíthatunk, így kizárólag a számunkra ideális albérleteket fogja kilistázni. 

A másik megoldást a közösségi oldalak jelentik, ezek közül is leginkább a Facebook, itt ugyanis számos albérletkeresésre specializálódott csoporttal találkozhatunk. Egy ilyen csoport remek választás, ugyanis szinte már minden településnek van saját, erre a célre készült platformja, ami jelentősen megkönnyíti a dolgunkat.

Emellett lényegében ez az egyetlen felület, ahol nemcsak a kínálat, hanem a kereslet is megmutathatja magát, hiszen mi magunk is kiírhatjuk, hogy "ilyen és ilyen igényekkek és lehetőségekkel albérletet keresünk." 

Végezetül az újsághirdetéseket is érdemes átnézni, ugyanis bár ezek már kétségkívül nem a legnépszerűbb hirdetési felületek, sokan - leginkább az idősebbek - választják még mindig ezt a hirdetési lehetőséget. 

Hogyan keresgéljek?

Az egyik legfontosabb, hogy minél több keresési felületet alkalmazz, a legjobb, ha a fentiek közül mindegyik platformon szétnézel. 

Ha találsz egy elsőre ideálisnak tűnő ingatlant, lépj kapcsolatba a hirdetővel, és kérj még több információt. A legfontosabb kérdéseket mindenképp tedd fel már üzenetben vagy telefonon, így rengeteg időt spórolsz, hiszen, ha már a telefonban kiderül, hogy például nem tartható kisállat, akkor hiába ideális minden más szempontból az ingatlan, nem ez lesz a tökéletes otthon számodra. 

Abban az esetben, ha a legfontosabb elvárásaidnak megfelel az ingatlan, mindenképp nézd meg személyesen, találkozz a főbérlővel, és ha ez után is tökéletesnek találod, akkor azonban ne habozz, csapj le minél hamarabb álmaid otthonára. 

A pezsgőbontás közben azonban egy valamiről sose feledkezz meg: mindig kössetek ingatlan bérleti szerződést!