Mit mondjak el magamról, ha albérletet keresek?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Albérletet keresésekor sokszor el kell tudni adnunk magunkat, hogy mi legyünk a legszimpatikusabb jelöltek a tulajdonos számára, de mit is mondjuk magunkról?

Kik költöznek?

Az első és legfontosabb, hogy a tulajdonos tudja, kik költöznének be az ingatlanba. Habár számos olyan esetről hallani, amikor a kisállattal vagy gyermekkel rendelkezők hátránnyal indulnak, ennek ellenére érdemes őszintének lenni. 

Amennyiben egyedül kívánod kivenni az ingatlant, mindenképp érdemes tisztázni a főbérlővel, hogy ha a jövőben változik a helyzet, problémát jelent-e, ha a barátod vagy barátnőd a lakásban tölti az éjszakát. Ezt egyébként is érdemes letisztázni a barátok és rokonok látogatása miatt.

  • Előny: Sok esetben előfordul, hogy a tulajdonos nem szeretné pároknak - kiváltképp fiatal pároknak - kiadni az ingatlant. Ebben az esetben egyedüli költözőként előnnyel indulsz.
  • Hátrány: Sokan azonban éppen a párokat részesítik előnyben, hiszen úgy vélik két fizetésből biztosabban ki tudják fizetni a lakbért, mint egyből. 

Amennyiben a pároddal közösen szeretnétek kivenni egy lakást, lényegében az ellenkezőjével találkozhattok, mint azok, akik egyedül költöznének. Itt annak érdekében, hogy szimpatikusabbá tegyük magunkat, megoszthatunk néhány információt a kapcsolatunkról. Persze nem kell túlzásokba esni hiszen ez magánügy, de könnyen elnyerhetitek a főbérlő bizalmát, ha tudja régóta egy párt alkottok. 

A következő fontos pont, hogy vannak-e gyerekeink, erről ugyanis elengedhetetlen, hogy a lakás tulajdonos is tudjon. Amennyiben még nincs gyermekünk, de a gyermekvállalás napirenden van, érdemes erről is beszélni a főbérlővel - már, ha hosszú távon tervezünk az ingatlanban maradni. 

Végezetül a kisállat kérdés az, amelyről mindenképp beszélnünk kell. Ha ugyanis már van kiskedvencünk, vagy a későbbiekben szeretnénk egyet, mindenképp egyeztessünk a tulajdonossal, hogy van-e erre lehetőség. 

Mivel foglalkozol?

Természetesen nem kötelező megosztani, hogy mivel keresed vagy keresitek a pénzeteket, de azt mindenképp fontos közölni, hogy még tanultok vagy már dolgoztok, az ugyanis a főbérlőnek sem mindegy, hogy ki fizeti a költségeket. 

Bár bizonyos esetekben a lakástulajdonosok akár jövedelemigazolást is kérhetnek, egyéb esetben nem kötelező megosztanunk, hogy mivel foglalkozunk. Azonban, ha nagy a verseny az albérletért, és valamilyen jól csengő, bizalomgerjesztő munkával keresed a pénzed, érdemes ezt is elárulni néhány plusz pontért. 

Nem dohányzó, rendszerető

A fentiek mellett érdemes még néhány további információt is megosztani magunkról, ez különösen akkor fontos, ha például valamilyen közösségi média oldalon keresünk albérletet. A leginkább megnyerő tulajdonságok a: dolgozó, rendszerető, nem dohányzó, és a megbízható. 

Azonban míg a dolgozó és a nem dohányzó objektív tulajdonság, tehát egyértelműen el tudjuk dönteni, igazak-e ránk, addig a rendszerető és a megbízható esetében már szubjektívebb a megítélés. Így ezek a tulajdonságok kicsit olyanok, mint az önéletrajzokban szereplő jó kommunikációs készség. 

Ennek ellenére, ha úgy érzed ezek a tulajdonságok valóban igazak rád, mindenképp oszd meg a leendő főbérlőddel.